петък, 2 септември 2022 г.

ЗЪБИ С КЕРПЕДЕН

 

в. „Стършел“, бр.3963/26 август 2022 г.

За по-младото поколение – керпеден е онова нещо, с което се вадят криви пирони от дебели дъски. Виж, за зъбите няма какво да обясняваме – всеки си има поне по един останал.

С известно злорадство четем в „24 ЧАСА“ за „Недостиг на зъболекари в Англия, пациенти сами вадят зъбите си с клещи“. Мъгливият Албион така го закършил откъм стоматолози, че „на един лекар се падат около 1463 пациента“. Ние сме къде-къде по-добре – у нас „на един български стоматолог се падат средно по 913 пациенти“.

Друг е въпросът колко от тях са платежоспособни, та да си поддържат пломбите в изправност. И докато в Англия недостигът води дотам, пациенти „да вадят зъбите си сами с клещи“, у нас медицинската грамотност на населението, подпомогната от неволята, е по-висока – ние тия проблеми ги решаваме с жабурене на ракия. Много по-екологично и не само безболезнено, но в някои случаи и приятно.

Докторите, оказва се, са опасна напаст – посягат не само към зъбите ни, но и към властта! Поне така коментира мерките срещу ковид г-н Петър Кичашки в „ТРУД“ – „Белите престилки пак искат да имат власт“.

Директорът на Института за модерна политика направо ни сразява с твърдението, че „Този срамен консенсус да слушаме белите престилки преди всякакъв разум и факти и данни, този странен импулс да суспендираме демокрацията, защото някой така ни е казал, това за мен е нещо, за което всички на терена ще носят последици.

За несведущите – под „терен“ предполагаме, че се разбира България. А суспендиране на демокрацията е препоръката поне в градския транспорт да се пътува с маска. А защо било това? Елементарно – „На група от хора с бели престилки им хареса ние, гражданите, да правим каквото те кажат. Хареса им тази власт, те взеха да я изпускат от ръцете си и сега търсят как да се вкопчат в нея отново“.

Поуката? Ами – например, че всеки, който ви каже да си миете ръцете преди ядене, суспендира гражданските ви права и се опитва да властва над свободната ви по конституция немита личност!

 Нали според Конституцията и Фейсбук всеки сам трябва да си прецЕня!

Нищо, че според проучване, цитирано от „ДУМА“, „Всеки пети не е чел книга през последната година“! Защо трябва да се четат тия безсмислени томчета и да им се плюнчат страничките, та да се обръщат по-лесно – ние попиваме знания от социалните мрежи и свободната българска преса!

И тъй като свободната българска преса не може да мине, без да спомене поне веднъж седмично Ванга – ето ви „ТЕЛЕГРАФ“, според който „Почетоха Ванга с лозови сарми“. Годишнината от смъртта на пророчицата се отбелязва с нещо като всенародно надяждане с „любимите на Ванга ястия – лозови сарми, чушки, боб“. И панихида, разбира се, но сармите са на първо място!

А твърдението на „МАРИЦА“, че „Полицаи събират банкноти и бижута от дърветата“ в столичен квартал (превъртяла женица изхвърляла каквото є падне от апартамента си, та пожарната брала банкноти от дърветата под прозорците є) намира логично обяснение в „ТРУД“ – „На всеки пет дни по един нов милионер“.

Ще ми разправяте после, че било имало инфлация и хората все повече я били закършвали – я вижте какво масово замогване е започнало! Както е тръгнало, скоро ще дойде и нашият ред! И отново, четвърт век след времето, по което долар се разменяше срещу три бона, ще се радваме на банкноти с толкова много нули по тях, че ще трябва да ги печатат по-продълговати от сегашните.

Но дотогава има още време – жабуркайте профилактично с ракия и се радвайте на топлото време!

Няма коментари:

Публикуване на коментар