петък, 16 септември 2022 г.

Успе6на у4ебна година!

 

в. „Стършел“, бр. 3966/16 септември2022 г.

Звънна школското звънче, дечица с цветенца се трупат пред училищата, хиляди ученици поемат пътя към мечтания ден, когато ще броят до дванайсет и ще могат да пият направо от шишето (ако в гърлото няма затъкнат бръмбазък).

Министерството пое курс към все по-радикални реформи – съкрати продължителността на часовете и увеличи броя им, а родителите изтеглиха бързи кредити, та да посрещнат разходите за учебници и помагала.

Междувременно във вестниците излязоха странни резултати от досегашните образователни реформи. Попадаме на стар брой на „24 ЧАСА“, който цитира притеснителна статистика: „от 950 училища в България, в които ученици са се явили на задължителния ДЗИ по български език и литература в края на учебната 2021/2022 година, в 307 (близо една трета) средният успех на учениците е под „Среден“ 3,00. В тях са се обучавали 6455 деца или около 15% от всички завършващи средно образование в България. В 27 училища средният успех на матурата е точно „Слаб“ 2,00“... В смисъл – нито един от абитуриентите не е получил поне тройчица!

Някакво обяснение за тия резултати може би ще открием в резултатите от социологическо проучване, за което научаваме от „ЗЕМЯ“: „38 % от българите не са прочели нито една книга“!

Като малко успокоение може да се посочи, че става въпрос само за последната година. Може би през предишните са прелиствали някоя.

Разбира се, без писменото слово не може да се мине – за това са измислени вестниците! Това, че си прескочил някоя и друга книга от безсмислените списъци с препоръчителна литература за ваканциите, успешно се замества от новината, че „Куче лиже Николета“ на „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. Наистина – какво друго може да интересува нечетящата България днес?

Разбира се, има и много по-важни проблеми, вълнуващи хората, и на които „ТРУД“ откликва с „Ракията поскъпна с 50 на сто“.

Ракията поскъпна, вие с четене ни баламосвате!

Какво ли още ни чака?

„ТЕЛЕГРАФ“ знае – с помощта на Нострадамус, разбира се – „Нострадамус предсказал кога Елизабет II ще умре и краха на монархията“! Пророкът си го е рекъл съвсем ясно: „В края на войната великите сили се променят. Близо до брега се раждат три красиви деца. Те ще погубят хората, когато станат пълнолетни. Те ще променят кралството и ще видят, че то няма да расте повече.“ Нещо неясно? Ако не сте разбрали, значи не сте внимавали в картинката.

„СТАНДАРТ“ обаче винаги внимава в картинката – предизборната кампания е стихията му – над снимка от предизборно събрание се мъдри заглавието „Уникален подарък. Картина с таен код за Карадайъ“. Местна организация подарила на лидера си копие на творбата на турски класик „Дресьорът на костенурки“. Дресьорът очевидно е отчаян от отказа на животинките да му се подчинят и тръгнат към идващата през прозореца светлина. Според вестника картината „се тълкува като уморено състояние на интелектуалец, който в период на дефицит на вдъхновение се опитва да модернизира едно изостанало общество“...

Зад гърба си умореният интелектуалец все пак държи тояга.

Кое му е тайното на посланието? По-явно от това – здраве му кажи!

Но – да не се увличаме в предизборните тайни и явни кодове – по-важното е да напишем на разбираем за всички български език:

J 4естит първи у4ебен ден, мили деца! J

Няма коментари:

Публикуване на коментар