понеделник, 22 август 2022 г.

ОБИЧАМ ШОПСКАТА САЛАТА!

 в. "Стършел", бр. 3962/19 август 2022 г.

Сума ти народ хвърля боб по телевизиите, за да предвиди ще ли да има газ тази зима или няма да има, и гаданията вече втръснаха на всички. Лято е – хората искат поне през него да си починат малко от обещанията за големи сметки, съпроводени с голям студ, евентуално – съпроводен с мрак.

Затова с известно злорадство попаднапме на скандалната хроника в „ТРУД“, информираща ни, че „Шестима министри се събличат на плажа в „Евксиноград“, финансовият се удави“.

Как да не се зачете човек, та да научи подробностите!

Успокойте се – финансовите ни министри – и бившият и сегашният, са си живи и здрави. Става дума за финансовия министър от кабинета на Рачо Петров – отпреди сто и двадесет години.

Изглежда и по онова време финансовите министри са били недолюбвани – това обяснява текста под една от снимките, илюстриращи текста: „Княз Фердинанд наблюдава живописния спектакъл“...

Като сме започнали да си говорим за спектакли, да караме наред – според „ТЕЛЕГРАФ“ „Край езерото на Панчарево Евгений Онегин люби Червената шапчица от Варна“!

А какво стана с многострадалната Татяна, ще попита образованият читател.

Спокойно – нищо не става, тя пак си е многострадална. Страничката на вестника е посветена на спектакъла на Софийската опера с участието на новата й звезда Стефани Кръстева.

А що ще Червената шапчица насред Панчаревското езеро?

Елементарно – сред всичките роли на певицата репортерът е открил и Червената шапчица в детска опера...

Учете се – така се предизвиква интерес към изкуството!

„24 ЧАСА“ няма какво да учи – от него тръгна съвременната т.н. журналистика, така че информацията „Шопска салата с ритъма на виенска полка“ изобщо не ни трогва. Оркестърът на двореца Шонбрун приятно изненадал зрителите на „Щраус гала“ със специално написаното за концерта в София произведение „Шопска салата с ракия“!

Подробности – в „ТЕЛЕГРАФ“, естествено – мениджърът на оркестъра споделя, че „Маестро Маркузи е идвал няколко пъти в България през годините, има си български приятели и отдавна е работил по това произведение“!

И ние си имаме подобно произведение, казва се „Обичам шопската салата“, само че не го свирят на площад „Александър Невски“.

От политиката, за съжаление, няма как да се избяга – и „ТРУД“ споделя притеснението на Външно министерство, че „Октоберфест съвпада с изборите – 2.Х.“...

Кой не знае Октоберфест, кой не е чувал за него – лелки разнасят по дванайсет халби едновременно, немци в кожени гащи пеят на дървени пейчици и се люлеят в такт, свирят акордеончета, цвърчат вурстчета... Но има и лъч надежда – „Все пак от МВнР се надяват, че това няма да попречи на сънародниците ни да упражнят правото си на глас“...

Ако перифразираме известната древна сентенция, така, че не във виното, а в Бирата да е Истината, имаме всички основания да любопитстваме какви точно ще са резултатите в мюнхенските секции.

А „СТАНДАРТ“ също е на бирена вълна, само че тревожна – „Без секс и бира. Защо Световното по футбол в Катар изнервя феновете“.

Ами – няма смисъл да четем по-нататък, заглавието си казва всичко необходимо. Какво световно ще е това, ако само зяпаме как двайсетина хаймани гонят топката по терена! Къде остана тръпката, къде остана радостта от спорта?

Само с едните легални и нелегални залагания световно не се прави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар