петък, 29 октомври 2021 г.

ВЪТРЕ МЕЧКИ НЯМА

 

в.„Стършел“, бр. 3921/29 октомври 2021 г.

Че се увътрихме, увътрихме се – няма спор! Спори се само дали вътре има мечки, или няма. Не е сигурно – „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ ни сервира изненадващата новина, че „Мечка с медал от Гьоринг надживя комунизма“. Въпросният дзвер все пак не е опасен за кошерите и овцете на околните села – стои си препариран в Природонаучния музей. А медала получил не за заслуги към Райха, а на ловна изложба преди войната...

Но за медалите и почестите – по-късно.

Сега се пържим на ковид тигана – а партиите – на предизборния. „24 ЧАСА“ опитва да събере партийните идеи за преборване с пандемията. Макар и под не особено обнадеждаващото заглавие „Решенията на партиите: Екстравагантно срещу COVID, а после нищо ново за здравната система“. Общо взето – наистина нищо ново, това вече сме го гледали във фантастичните филми – „В програмите са включени летящи линейки, евтини лекарства, високоплатени медици и национална педиатрична болница“.

Най-новаторски подхождат експертите от ГЕРБ – те предвиждат да се въведе „дистанционно проследяване на пациентите чрез телемедицина“. Революционно, разбира се, с малката подробност, че „Обяснение как точно ще стане това и какви са нужните средства, липсват“...

Дежурният опонент на Борисовата партия, БСП, предвижда да преборва пандемията „със засилена роля на личните лекари“. Програмата си е програма, няма време за излишни детайли – сигурно затова „Как ще се повиши участието на джипитата не е обяснено в подробности“.

Не отстъпва и ДПС – там „вече готвели цял пакет от мерки, които да подпомогнат здравната система и да се намали натискът към нея, но какво точно предвиждат, не казват“.

Правилно – няма да си издаваме козовете предварително!

Както е тръгнало, спасението на давещите се май наистина ще бъде оставено в ръцете на давещите се. И май че това ще се окаже правилното решение – „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ ни дава пример с репортажа „300 безмерци като 300 спартанци“ и уточнението, че базата в Безмер била „Базата, която отказа да умре“. Тристате пилоти и техници от военната база, като „300-те спартанци на Термопилите (...) предадени от свои, те продължават да се бият до последен дъх“. Казано накратко, военните отказали да приемат закриването на базата си и със свои сили започнали да поддържат самолетите, с които пазят въздушните граници на Отечеството.

Военното министерство може да си отдъхне – подчинените му вече си се оправят и без него!

При това положение как човек да не се отдаде на заслужен отдих и празнуване – и „ТЕЛЕГРАФ“ ни дава идея: „Британец пи в 51 кръчми за ден“! Жителят на мъгливия Албион решил да подобри рекорда за „Гинес“ и само за ден обиколил петдесет и една кръчми, със задължението да изпие поне по 125 грама. Разбира се, рекордът не е постигнат без малко мошеничество – англичанинът пил портокалов сок, сода и биричка...

Как да не си спомним за един друг рекорд, поставен преди век и все още неподобрен – „Веднъж за една нощ обиколих двадесет и осем заведения. Но мога да кажа с чисто сърце, че никъде не съм пил повече от три бири“!

Добрият войник Швейк, разбира се! Скромният редник, изнесъл цялата Първа световна война на раменете си, без да получи поне едно медалче, както нашата препарирана мечка!

Е, и по нашенско – аналогичен случай. Намираме го отново в „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ – със заповед на командира на сухопътните войски за отлична служба „с предметна награда“ е отличен старшина от логистичен полк. „А каква е наградата му от Командира на сухопътните войски? Тя е мъжки чадър и ще го използва, когато не е в униформа“ – възторжено завършва дописката.

На вниманието на Министерството на отбраната – в нашия квартален китайски магазин чадърите са по пет кинта! Военният бюджет не трябва да се разходва неразумно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар