четвъртък, 27 април 2017 г.

ГОЛЕМИ ЯЙЦА

в. "Стършел", бр. 3691/28.04.2017 г.

Седмицата на големите и шарени яйца отмина, но повдигна много въпроси – например – за какво може да се използва едно яйце? Ще кажете – за пържене и за варене. Би могло да се замери и неприятен индивид с него. Или да се продупчи с игла и изпие сурово през дупчицата.
„МОНИТОР” не се вълнува от тези баналности – той ни препоръчва „Яйца с двойна употреба”. Първата употреба няма нищо общо с гастрономията – „яйцето е най-безпрепятственият материал за черна магия” – твърди изданието. Тъй като не разбираме много добре какво е безпрепятствен материал, минаваме направо на втората препоръчвана употреба – за диагностициране на магиите. Всеки може да си направи тест дали случайно не е омагьосан – като си сложи на главата буркан с вода, върху която е чукнал кокоше яйце. Само че има сложност – яйцето трябва да бъде снесено най-много преди два дни, водата „не трябва да е чешмяна, а от река, извор или кладенчова”, така приготвеното съоръжение се държи три минути на главата – като си викате и помощник, защото сам няма да се оправите, и прочее сложнотии. Важното е да се запълни страницата и да се дадат полезни съвети на читателя как да разбере дали кутсузът му не се дължи на магия, направена от зложелатели.
Че живеем на магия си го знаем отдавна, но само вестниците ни могат Великденски да обединят времето и пространството по абсолютно неочакван начин – финансово! Докато информацията в „МОНИТОР” е по-разбираема – че „За няколко преки агнешкото поскъпва с 3,40 лв”, „ТЕЛЕГРАФ” провежда собствена акция „Скорост” – „Пазаруваме с 30 лева в минута”. Бързичко, може да доведе и до малки финансови катастрофи при превишаване на скоростта. В такива случаи е хубаво да си спомним едновремешния надпис на задните капаци на камионите – „Неуверен не изпреварвай!”
Като си говорим за скорости и постижения, не можем да отминем и постиженията на съдебната реформа – във Варна според „СТАНДАРТ” има новина за едно такова – „Районни прокурорки с рекорд по пиене”!
Всичко е абсолютно точно измерено – „в 13,38 ч. отишли със служебен автомобил на РП – Варна в заведение в града”, и до 15,30 – за по-малко от два часа поставили рекорда, възхитил дори главния прокурор – „5 поръчки ракия „Бургас 63”, 1 ракия „Бургас­ка мускатова” (очевидно 63-ката е свършила – б.р.), 2 поръчки уиски „Джак Даниелс”, 2 бири „Туборг” и 1 минерална вода”…
Изпълнени сме с възхищение и национална гордост – особено заради мъжеството да си викнат и по биричка след шестте ракии и две уискита, та да се включи форсажът. Мъжете знаят защо, очевидно – и прокурорките.
Великденският брой на „ТЕЛЕГРАФ” освен средновековната икона „Възкресение Христово” от Бачковския манастир, с която, предполагаме, иска да ни приобщи към християнските ценности, ни запознава и с още една ценност – „Роналдо нямал нищо в гащите”. За децата ще поясним, че не става дума за напълнен памперс, за възрастните – че според запозната със съдържанието на споменатата дреха, иначе нападателят „като човек е страхотен…”
Братското издание „МОНИТОР”, ровейки Великденски в чуждите гащи, пък открива неочаквани последствия от последните политически трусове в Европа – „Британците станаха мъже с 2,5 см повече”!
Само за две години „Мъжествеността на средно­статистическия британец се е удължила изненадващо” – твърди газетата. И допълва, че „Някои шегаджии го свързват с освобождаващото въздействие на Брекзита”…
Ако си мислите, че православната икона е пропусната, много се лъжете – там си е, светъл празник, все пак, освен за всестранната информираност на читателя колегията се грижи и за духовното му извисяване само срещу левче за брой! Кво му плащаш!

Три-четири яйца – от ония, по-големшките, дето ги снасят свободни от всякакви предразсъдъци кокошки…

Няма коментари:

Публикуване на коментар