сряда, 5 април 2017 г.

РАЗМИСЪЛ ЗА ДЕН

в. "Стършел", бр. 3688/07.04.2017

Минат се не минат няколко месеца и благосклонно ни отпускат цял ден за размисъл. Имаме си ден на водата, имаме си ден на тоалетната, имаме си дори ден на карфиола – що да ни нямаме и ден за размисъл?
Тази година обаче денят се оказа компрометиран, или поне – непълноценен – с цял час по-къс. И после ще ми разправяте, че световният заговор срещу България бил мит!
Слава Богу, имаме си свободна от всичко, освен земното притегляне, преса, та да ни даде достатъчно поводи за размисли. В смисъл – когато цял един ден, нищо, че е само с час по-кратък, няма да се забавляваме с обещаните пенсии от триста лева, заплати от шестстотин на калпак и наборна военна служба, за какво да мислим?
Ами – например за това, за което пише „СТАНДАРТ” – че „Всеки втори IT специалист иска да избяга в чужбина”. Дечурлигата бягат, ние оставаме. Защо? Ами – за да участваме в гражданското общество и политическия процес – що за въпроси!
Дотолкова участваме, че според статистика, до която се е добрал „МОНИТОР”, „Жените най-често напускат мъжете си по политически причини”. Мъжете, като по-елементарни биологични единици, предпочитат други, банални и неполитически причини – надебеляването на половинката, „ревността є, лошия секс и изневярата”.
И после се чудим на петдесетпроцентовата избирателна активност! То е ясно кой гласува – дебеланките!
Друга причина за празните урни открива „ТРУД” – „Политикофобия – нова болест, описана от експерти”. То наистина си било болест – „Страхът от политици застрашава здравето” – твърди изданието на цяла страница. Но има и полезни съвети как да се превъзмогне новата болежка – „Обадете се на приятел, който не се интересува от политика и излезте на вечеря”. Едно-две, че и повече, няма да дойдат зле, ще добавим ние, но всекидневникът няма тая възможност, защото половината държава забрани алкохола, за да не попречи на размисъла.
Което отново обяснява петдесетпроцентовата активност.
Междувременно се случи и знамение – след чудотворната Троеручица в Троянския манастир се яви и друго чудо – „Станишев с три ръце” – публикува историческата снимка „24 ЧАСА” и уточнява комплекта – „2 десни и 1 лява”. Хич, бива ли така – лидер на ПЕС, пък с две десни ръце! Уточнението, че фотографът бил щракнал неправилно, не ни успокоява – накъде е тръгнала левицата с две десни ръце!
Това също обяснява петдесетпроцентовата активност.
Междувременно аксиомата, че който се е хванал с нас, не е прокопсал, се доказа за пореден път – „Уестингхаус фалира” – четем в „ТРУД”. Туйто – оказахме се и без седми реактор в „Козлодуй”! Да се готви „Атомстройекспорт”!
На оптимистична новина попадаме в „МОНИТОР” – че освен производителите на реактори и други имат проблеми – „Фабрика за ковчези обяви фалит”! По-малко мрем, братя и сестри, да са живи и здрави докторите, а на тия, дето ни коват сандъчетата – сега „Частен съдия-изпълнител се разпорежда с имуществото” – ще пусне ковчезите на промоция, давай, народе, кой разбира, тук се спира!
И за по-младите има добра новина – „Пуснаха булка на лизинг за 1500 лева” – твърди „ТЕЛЕГРАФ”. Дано само лизингът не е от бързите кредити, че тогава излиза солено!
А в „24 ЧАСА” театрали „Пишат кодекс на театралния зрител” – в смисъл, правят отчаяни опи­ти да обяснят на гражданското общество, че не бива да си носи сандвичи и биричка в залата, да ръпа пуканки, да говори по телефона и да чете вестник.
Това, театралите, са странни хора – що не се върнат към времената на колегата си Шекспир – тогава публиката е идвала с цели кошници кльопачка и пиене в театъра, за да му изтърпи трагедиите!
Но докато размишляваме над културните проблеми, денят за размисъл свършва и вестниците се изпълват с изборни новини. И всички се тюхкаме, че времето за размисъл не ни е стигнало с един час.

Да имаше още час – щяхте да видите вие! И щеше да настъпи такъв живот… Не тъп като тоя!

Няма коментари:

Публикуване на коментар