петък, 8 декември 2023 г.

ОЩЕ НЯКОЙ Е БЪЛГАРИН. МАЙ.

 в. „Стършел“, бр. 4029/8 декември 2023 г.

Вече няма нищо сигурно в тоя свят. Или – ако не по света, то поне у нас. То си проличава и по вестникарските заглавия – „След 2 години затишие „Хемус“ готова през 2027 г. май“ – опитва се да ни зарадва предновогодишно „24 ЧАСА“. Думичката „май“ обаче в никакъв случай не означава месеца, през който ще се реже лентичката, а само благоразумно подсигуряване пред заядливи читатели, които ще запазят броя и след три години ще го увират в лицата на редакторите и ще ги обвиняват, че са ги будалкали.

Още на другия ден тая паразитна думичка отново се явява в часовото издание – „Боби си тръгна, на конгрес на 15 март, май“.

Може и през май, стига да си тръгне. Да, ама не, май...

Голямо заглавие без думичката „май“ би трябвало да предизвика доверие. На три ракии миещ се  консуматор на „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ поради обяснимите затруднения със ситния шрифт, веднага ще обяви на всеослушание, че „Мария Бакалова става жена на Тръмп“!

Както са тръгнали нещата, нищо чудно да си имаме догодина и президентша, така ли? Радвайте се, българи!

За съжаление, както винаги ще се намери трезвен песимист, който да прочете и по-дребничките буквички, и ще съсипе хубавата вечер на триракийника с обяснението, че става дума за роля във филм.

И човекът ще обърне на вино, за да удави огорчението си.

За съжаление, и там го дебнат неприятности – „Пиеш скъпо вино, боли те глава“ – предупреждава „ТЕЛЕГРАФ“. Червеното вино съдържало квертицин, каквото и да означава това, а в лозята, расли на по-слънчеви места, това главоболно съединение било повече – така че скъпите вина причиняват главоболие не само в портфейлен, но и в буквален смисъл... Така че – водете здравословен начин на живот и си купувайте от евтинкото!

А щом ще си говорим на здравословни теми, няма как да не се сетим, че само преди десетина дни ни затрупа сняг и по-съвестните граждани излязоха да почистват тротоарите. По-несъвестните си останаха вкъщи и това се оказа по-правилното поведение – защото според „СТАНДАРТ“ „Лекари предупредиха за голяма вреда от чистенето на сняг“. Натоварвало се сърцето, а от студеното време се качвало кръвното.

Не си го качвайте сами – имаме си градска управа да ни го качва!

Високо кръвно може да се качи и в Народното събрание – за съжаление, на депутатските банки няма микрофони, и така ще си и умрем без да знаем какво си издумаха депутатите от първия ред, та всички околни им се смяха, без да ни кажат защо.

За щастие, микрофоните на трибуната работят, а репортерите на „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ си водят записки, та научаваме как „Тошко обижда Кирил за сантиметри“. Станала тупурдия, речено парламентарно – малко по-бурна дискусия за съдебната реформа и Кирил Петков нарекъл наш Тошко Йорданов „малък“. Малкият хич и не се обидил, а тържествено обявил, че „Кирил Петков явно визира ръста ми от 1,70 м. Ако аз съм 1,60, това, което смятате за ваше, е сигурно 10 сантиметра“...

Изящният интелектуален сблъсък със сигурност ще остане в аналите на българския парламент като пример как се обсъждат важни закони, а бъдещите изследователи ще имат ценен материал за физическите данни на титаните на българското законодателство.

Това, че Господ е българин, си го знаем от тридесет години. Но не знаехме, че понякога си назначава и заместници – „Помощ свише! Св. Николай прави чудеса за „Лудогорец“ – уверява ни „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. И наистина – тъй като новият треньор бил забелязан да се моли „за здраве и успехи“ в църквата „Св. Николай чудотворец“, светията направил чудо – досущ като преди тридесет години, отборът му отбеляза победен гол в последната секунда в мача със словаците!

Вярваме, че и други светии ще се окажат българи. Май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар