петък, 1 декември 2023 г.

НИТО ДЕН БЕЗ ГЛУПОСТ!

 в. „Стършел“, бр. 4028/1 декември 2023 г.

Латинската сентенция, че не бива да пропускаме ден без написан ред, намира своето славно приложение двадесет века по-късно в милата Родина и нейните медии. Само че редовете, които четем, ни навеждат на идеята, че сентенцията би трябвало да се осъвремени.

Например – „Нито ден без Пеевски“ направо би могло да бъде написано със златни букви в коридора на „ТРУД“. Кандидатиралият се в събота за министър-председател депутат развива бурна дейност дори в неделя – „Делян Пеевски сезира главния прокурор и председателя на ДАНС за заобикаляне на санкциите срещу Русия“.

Похвално – санкциите са европейска политика и не е прилично да се заобикалят. Също така похвално е посочен и източникът на информация – току-що излъчен по една от националните телевизии репортаж. А съвсем похвално е, че нашите депутати гледат телевизия – иначе откъде щяха да научат, че в страната има някакво бедствие, та да се кандидатират за премиери, а също и как и кой заобикаля санкциите.

А прокуратурата? Тя със сигурност ще вземе да се активизира след височайшото сръчкване. Ако го нямаше – не е много сигурно...

Не е много сигурно и дали ако го нямаше сайта „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“ депутатите щяха да стигнат до фундаментални идеи за реформи в родното образование. Текстът „Руска сенаторка: Ограничете висшето образование за жените“ очевидно е проучен основно от ексминистъра Красимир Вълчев. За тези, които са пропуснали – сенаторката от Руската Дума Маргарита Павлова предлага: „да престанат да се множат младите жени, получили висше образование, което в крайна сметка до нищо не води“. В какъв смисъл? Ами – образованите жени се стремели към кариера, а „забравили своето предназначение – да раждат и да пазят семейното огнище“...

По тоя начин щял бил да се реши демографският проблем.

Бившият министър, а сега председател на парламентарната образователна комисия, направо плагиатства идеята на г-жа Павлова с малка корек­ция – според „ТЕЛЕГРАФ“ той е стигнал до извода, че „МОН трябва да намали броя на езиковите паралелки, особено извън езиковите гимназии“. Защо? Ами – защото „Според него проблемът на езиковите паралелки е, че създават нагласи за миграция“.

Слава Богу, най-после някой откри защо младите хора напускат страната – защото знаят чужди езици! Как не се бяхме сетили досега! Ама много сме били глупави!

Глупави сме били и да вярваме в легендите, че на футболистите се плащат незаслужено много пари, които да пръскат в дискотеките и по манекенки. „Трима играчи на старозагорския тим („Берое“ – за несведущите) са били хванати да крадат продукти от първа необходимост като боб, леща и макарони в един от магазините на града. Действията им били предприети, защото не получавали заплата и нямало какво да ядат“ – съвсем сериозно ни съобщава „24 ЧАСА“.

Завалиите! Да се вдигнат чак от Аржентина, за да крадат смилянски боб!

Ако ви се е стъжнило от тези новини, оплакнете око в „ТЕЛЕГРАФ“, където „С 300 кубика Мис Силикон напомпа дупето“, а за да опресните българския си – „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“, разбира се, където се явява „Лили Ангелова с гащи от рози“ на цели четири снимки, съпроводени с изящния коментар, че „Хубавицата не се страхува от студеното време, а показва сочен баджак“.

Нито ден без дупе, Пеевски и баджаци – така май би трябвало да звучи латинската сентенция в превод на съвременен български.

Няма коментари:

Публикуване на коментар