петък, 3 ноември 2023 г.

ЦИВИЛИЗАЦИОННИ ТУПУРДИИ

 

в. „Стършел“, бр. 4024/3 ноември 2023 г

Не мога да преценя – дали изборите у нас приличат на дружеска среща между две футболни агитки, или обратното. Но че имат нещо общо – имат!

 Разбира се, един такъв сблъсък на мнения не може да мине без известно ръкоприкладство – дни преди вота „54-годишен преби кандидат-кмет“ в Червен бряг. Медиите радостно отразяват събитието, но „ТЕЛЕГРАФ“ допълва информацията с програмното изявление на бияча: „Ти никога няма да бъдеш кмет на Община Червен бряг, ще ви убия всичките“. Става дума за семейството на кандидата, ако не сте се сетили.

Боят у нас се превръща сякаш в най-сигурното средство за предизборна агитация – „Двама с качулки набиха и пратиха кандидат за кмет в болница“ – съобщава сайтът „ДНЕС.БГ“. Строшили са му ребрата на човека –  може да се предположи, че не му харесват предизборната програма.

Удоволствието да напердашиш опонента даже не струва скъпо – „1000 лв. глоба за мъж, набил зам.-кмета на Сатовча“ – обявява тарифата „24 ЧАСА“.

Но да набиеш политическия си враг е едно, а да го биеш на избори – е по-голям майсторлък! Макар че и тук не се минава без пердах – „Кандидат-съветник в Симитли: Не продадох за 30 хил. лв. местата в СИК и ме набиха“. Добри хора му предложили да си купят местата му в секционните комисии, надяваме се – за да се гарантира честното и почтено провеждане на изборите, пък той нещо не се навил. Така е според „24 ЧАСА“... Ами - сам си е виновен, като възпрепятства демократичния процес!

Но предизборната тупурдия отмина, хората чинно се наредиха да пуснат бюлетините за своите избраници – и се яви неочаквана пречка: „Недостиг на бюлетини в мездренско село, отпечатват нови на принтер“ – научаваме нововъведенията от „ВЕСТИ.БГ“. Да беше само това село – с мед да го намажеш! Но „Свършиха бюлетините и в селата Дъбрава, Горно Гърсово и Българчево в Благоевградско“. Как така? Ами – така: „в село Дъбрава има 37 жители по първоначален избирателен списък, по краен избирателен списък са 257...“

Ами – гласува им се на хората, та им се плаче!

На този розов фон доста мрачно звучи реченото от министъра на вътрешните работи, г-н Калин Стоянов, цитиран от „ТЕЛЕГРАФ“: „На тези избори имаше рекорден брой сигнали за нарушаване на изборното законодателство“... И по-конкретно – „Сигналите са се увеличили 2 пъти спрямо предходните местни избори. За този период има 164 досъдебни производства, а през 2019 са 60“... И – нещо, което наистина ни успокоява и ни дава вяра в светлото демократично бъдеще – „Няма партия, която да не е ангажирана в купуването на гласове“.

Значи – на прав път сме, партиите ни стават все по-цивилизовани, решават си споровете не с бой, а с почтени покупко-продажби!

И затова сме напълно съгласни с мнението на г-н Борислав Цеков, публикувано в „ТРУД“, че „никъде в цивилизования демократичен свят не се гласува и няма да се гласува машинно в обозримото бъдеще“.

В цивилизования – със сигурност!

В демократичния – още повече!

А у нас? Като махнахме машините – по-цивилизовани ли изглеждаме? И мязаме ли на по-демократични?

Но – задава се балотажът, кандидатите намаляха, изборът стана много по-лесен – между единия и другия. Тупурдиите ще намалеят, ръкоприкладството, да се надяваме – също, всичко ще се реши от добрите намерения на избирателя и платежоспособността на кандидатите.

„ГАЛЕРИЯ“ ни помага да направим правилния избор – с думи прости ни обяснява „Разликата между суджук и луканка“.

Е, прочетете, намерете разликата и изберете сами!

Няма коментари:

Публикуване на коментар