петък, 17 ноември 2023 г.

АБЕ, ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?

 в. „Стършел“, бр. 4026/17 ноември 2023 г.

Всички знаем, че сутрешните вестници се залежават по сергиите и продажбите тръгват чак следобед – след втората бира. Каква е причината ли? Много е просто – след прочита им трезвият човек започва да изпитва известни съмнения дали не го мислят за пълен тъпак или кротка откачалка. Пийналия читател тия съмнения не го тормозят – той знае, че е така.

На всички кутии с цигари пише, че са опасни за нашето здраве, по газетите – не! А би трябвало.

„БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ например ни уверява, че „Сашо Кадиев остана без жена, утешава се с пудел“. Ако сте  задоволили глада си за информация само със заглавието, може да стигнете до погрешни изводи. По-дребните буквички уточняват, че докато съпругата му е в чужбина, актьорът гледал филмчета заедно с пудела си.

По-сериозно разклаща увереността в психическото ни състояние „ДУМА“, която прославя непобедимото руско оръжие: „Новите ракети на Су-57 ще стигат до бази на САЩ“. Ура! Долу империализЪма! А, за да не си помислят скептиците, че става дума за пробни изпитания, има и подробности: „Ракетите са преминали обширни бойни тестове срещу цели в Сирия и Украйна“. Пропуснато е да се напише, че тестовете са били част от умиротворителни специални военни операции. Как може така!

Специални операции протичат и в Народното ни събрание. В разгорещени спорове как да ни докарат до светлото бъдеще, депутатите си мерят каквото сварят: „След скандала с вратовръзките Костадинов и Искрен Митев си подхванаха чорапите“ – четем в „24 ЧАСА“. Депутатът Митев, известен най-вече с това, че геройски дръпна вратовръзката на лидера на „Възраждане“ отново е във форма: „От 9 години сте на политическата сцена, г-н Костадинов, и освен един кмет на Поповци друго не можете да направите. Така че единственото, което можете да решавате, е с какви чорапи да идвате на работа“!

Повикало – обадило се – депутатът Костадинов разобличава скритата същност на опонента си: „Не е редно да занимавате цялата зала и целия народ с вашите фетиши. Почнахте от вратовръзка. Сега се прехвърлихте на чорапи. Не искам да мисля какво ще е следващото“...

Ние също.

Законодателите очевидно не ни мислят за особено умни. Дори напротив!

Но и ние им го връщаме тъпкано – и доказателството намираме в „ТЕЛЕГРАФ“, който дава трибуна на поетесата Стела Костова и нейната ода „Носталгия по нормалността“. Дългичка е, затова ще цитираме само апотеоза:

„Върнете ми онзи низвергнат социализъм!

Вземете си целия джендърски свят!

Вземете и своя подивял капитализъм,

А МЕНЕ ВЪРНЕТЕ СТО ГОДИНИ НАЗАД!“...

Сто? За да вдигнем Септемврийското въстание от 1923-а? Срещу прогнилия монархо-фашизъм?

Прогнилият капитализъм и жаждата за забогатяване също не са пренебрегнати в телеграфното издание: „Парите от кенефа не миришат! Иконите Пике и Касияс се хвърлят в сочен бизнес с пикня“! Според писаното във вестника, те „нанюхаха далавера с много умни писоари“.

Календарите може и да създават проблеми на поетесите, но очевидно слабото място на вестникарите е българският език.

Ако след всичко прочетено потърсите в интернет дали преглед при психиатър се поема от здравната каса, отворете си една, а още по-добре две бирички – ще ви мине!

 

1 коментар: