петък, 6 октомври 2023 г.

ЛИКУЙ, НАРОДЕ!

 

в. „Стършел“, бр. 4020/6 октомври 2023 г.

 

Старото вестникарско правило, че добрата новина не е новина, изглежда вече не е валидно. Ако се поровим из седмичната преса, се препъваме само в добри известия!

„Пенсионерите ликуват. Най-чаканата новина“ – възторжено обявява  „СТАНДАРТ“. Тъкмо да си помислим, че предизборно пак са се пресетили да вдигат пенсиите, и стигаме до въпросната новина „Изплащането на пенсиите през октомври 2023 г. чрез пощенските станции ще започне на 9 октомври (понеделник)“...

Обикновено плащанията започват на 7-о число, освен в месеците, когато то се пада в почивните дни. Така че – всъщност добрата новина е, че тоя месец на старците ще се наложи да карат на хляб и кисело мляко два дни допълнително. Какъв по-добър повод за ликуване!

Патриотите пък имат двоен повод за ликуване – в средата на септември Парламентът гласува нещо важно – „Спираме вноса на руски петрол“. Според „ТЕЛЕГРАФ“ сред предложилите вносът да спре в срок от един месец са „Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски“...

Една изключително патриотична сглобка!

Седмица след историческото решение Парламентът прие второ – също така историческо – научаваме го от „24 ЧАСА“ – „България ще се откаже окончателно от руския петрол, но след година“... Когато и без това изтича отменената по височайша инициатива дерогация.

Този път имената на патриотичните вносители не се споменават – на отмяната на прибързаното решение злорадстват само представители на опозицията.

Злорадството си го знаем, така че не е толкова интересно, по-интересно е безплатното забавление, което се е задало – местните избори! „Всички доволни (пак) от жребия на ЦИК“ – с радост съобщава „24 ЧАСА“. Защо партиите са доволни? Защото „За втори път тази година БСП е № 1 и си пожелава това да є се случи и през април“. Конкуренцията – ПП-ДБ е с номер 66 и „според депутата Йордан Терзийски числото не само се помни лесно, а и показва баланс между партньорите“. Злонамерените опоненти добавиха към номера на бюлетината и още една шестица, символизираща Шесто управление, но това не можа да вгорчи общопартийния възторг.

На ДПС се е паднал малко безличният номер 57, но според представителя на партията то е „знак, че е време за ново начало“.

Най-радостни са в ГЕРБ – числото 7 на бюлетината според г-н Тома Биков „е божественото число и се надяваме, че е за добро“.

Всеобщия възторг не споделят от „Възраждане“, които заявяват, че „не вярват на тази работа с късметлийските числа и искат те да бъдат премахнати от Изборния кодекс“. На тях се е паднал странният номер 42. Вестникът услужливо им напомня, че „42 е отговорът на всичко във Вселената според Дъглас Адамс“.

Другите отговори – в края на октомври.

Макар че, както би рекъл класикът, за да разбереш отговора, трябва да знаеш какво точно си попитал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар