петък, 13 октомври 2023 г.

ПИЙТЕ СИ ХАПЧЕТАТА!

 в. „Стършел“, бр. 4021/13 октомври 2023 г.

Добре е човек да не забравя да си пие хапчетата – особено в днешното полудяло време. И е добре да си ги пие навреме, защото ако заради системно пропускане на успокоителните превърти и попадне там, където би трябвало да го завъртят обратно, лошо му се пише – „Лекуват психично болни с 68 стотинки на ден“ – цитира доклад на омбудсмана „ТЕЛЕГРАФ“. Толкова се откъсвали от сърцето на здравната каса за лекарства дневно. В интерес на справедливостта трябва да отбележим, че не навсякъде е така – в друга болница давали хапчета на болните за цели 1,57 на ден!

И после се чудим защо по улиците хора си говорят сами или държат речи пред въображаеми митинги!

Но – изборно време, трийсет хиляди кандидати на славата са се втурнали в надпреварата за градски управленци, няма лошо да има и извънсистемни кандидати.

Странното мълчание на социологическите агенции прави впечатление на всички. За разлика от тях букмейкърите вече са изчислили коефициентите на кандидатите! Ако си мислехте, че можете да залагате само на резултати от мачове, жестоко се лъжете – залагането на кметове може да донесе много по-големи печалби! И няма нужда да ровите из сайтовете на социологическите агенции – според анализа на „24 ЧАСА“ „Букмейкърите следят анкети, настроения, предизборни изяви доста по-отблизо, защото играят с чужди пари, но и рискуват да загубят печалбата, като дадат по-висок коефициент на неправилния играч (...) Докато социолозите обичайно обясняват резултатите с малки разлики в рамките на статистическата грешка, а ако финалът е различен от прогнозите, не връщат парите на клиентите“.

И после се чудим защо социологията у нас преуспява!

Любопитно какъв коефициент са давали древните букмейкъри на Спасителя, защото според „ТЕЛЕГРАФ“ „Иисус също е правил кампания, но за влизане в рая“. И по-конкретно: „За това свидетелства (...) чудото на Иисус с възкресяването сина на Наиновата вдовица. Този библейски момент и поуките, които иносказателно са дадени от Бога, донякъде кореспондират и със започналата предизборна кампания у нас. При нея кандидатите за власт стават изключително хрисими, слизайки от лъскавите си автомобили, готови да разговарят и с инженера, и с чистача, и да му обещаят всичко. Докато християнинът трябва да е в кампания целогодишно не само на думи, а с добри дела. Като така хем може да влезе в кметството, но и в царството Небесно, т.е. в рая...“

Но стига с изборните кампании – местни и библейски, мандатът е кратък, а изкуството – вечно! Именно заради това вестникарските страници, посветени на културата, са толкова интересни! „УИКЕНД“ е изтипосал цял фотороман от папарашки снимки, посветен на един обяд на режисьора Теди Москов. Разкадровката не е особено оригинална – следва хронологията на събитието, но текстовете към снимките са наистина потресаващи:

Първи кадър – „Москов си похапва мръвка със завиден апетит“.

Втори кадър – „Режисьорът отхапва от хляба“.

Трети кадър – „Геният е привършил с храненето, но има вино за допиване“.

Четвърти кадър – „Театралът легенда разцъква телефона си“.

Пети кадър – „Погледът на Теди се рее в пространството“...

Както казваше един стар колега, гледайки проливния дъжд през прозореца – „Вижте какво време стана! Няма да пия ли!“

Как човек да не се пропие и след прочита на тия вестници!

Не знаем дали рекордният по нашите ширини резултат се дължи на многото четене – все пак и телевизията не е за пренебрегване, но няма как да не отбележим едно върхово постижение, прославено от „24 ЧАСА“ – сащисан  от рекорда доктор от „Бърза помощ“ споделя: „Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири“...

Ето до какво води прекаляването с вестници!

Затова – консумирайте ги с удоволствие и мярка, но за всеки случай си пийте и хапчетата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар