петък, 12 май 2023 г.

НА КРУШКАТА ОПАШКАТА

 в. „Стършел“, бр. 3999/12 май 2023 г.

Макар че лично аз съм виждал с очите си крушка без опашка, както и опашка без крушка, мисля, че народната мъдрост е по-силна от фактологията.

Вземаме, да речем, „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ и в очите ни се увира следният факт: „Пловдивската полиция залости 400 под ключ в дискотека!“

Дотук – добре, крушката е налице, но историята става леко пикантна: „Клиентите на заведението принудени да се съблекат голи, за да бъдат претърсени“.

Целият този зор – за да открият в едно от сепаретата благоразумно захвърлено пакетче с трева.

Отрадно е, че посетителите на дискотеката са проявили разбиране и дори съдействие на правозащитните органи при разсъбличането си – „Изнервен мъж дори се е съблякъл по боксерки насред заведението и искал да бъде проверен на място, за да може да си тръгне.“

Хвала на такива добросъвестни граждани!

Ако приемем, че атаката срещу четиристотинте заподозрени в наркопласьорство и наркомания е крушката, къде є е опашката?

Ами – в същия този ден „24 ЧАСА“ препоръчва: „В Деня на храбростта смело без дрехи – светът празнува голото градинарство!“

Казано по-конкретно – „На 6 май с чиста съвест приемете тялото си „безсрамно и здравословно“. Прекопайте градинката, полейте цветята и окосете тревата… чисто голи“. Защо? Ами – защото „светът чества тазгодишния Гергьовден като Деня на голото градинарство“!

Очевидно пловдивското полицейско началство е решило да последва съвета на Волтер „Всеки сам да копае собствената си градина“, свързало е препоръката с голия градинарски ден и е вдигнало по тревога своите служители да прекопаят заподозряната дискотека – охраняваната от тях градина.

Междувременно някой опита да гръмне колата на главния прокурор. Няма да се спираме на споровете на специалистите – дали израелският експерт е пристигнал час преди атентата специално, за да го разследва, дали бомбата е била изключително мощна или само 72 грама, дали кратерът е триметров, или никакъв го няма – това е работа на експертите. Ако приемем, че покушението е крушката, редно е да потърсим и причината за него – опашката. Предполага се – причината ще да е в нещо от дейността на г-н Гешев, подразнило не когото трябва.

И я откриваме в броя на „ТРУД“, излязъл дни преди взрива – „Главният прокурор гостува в „Столипиново“, яде баклава“! Като се изключи единият повод – Рамазан Байрама, много по-важен е вторият повод за почерпката – „Местните жители изказаха благодарност за предприетите действия по поставянето на контейнери за смет и почистването на квартала след извършена от страна на Окръжна прокуратура – Пловдив проверка“. Окръжната прокуратура не е действала сама – „През март след разпореждане от Гешев бяха извозени 150 тона отпадъци, събрани в междублоковите пространства“.

Ако още се чудите каква е функцията на българската прокуратура – ето ви я!

Тази намеса в сферата на влияние на боклукосъбиращите фирми очевидно ги е разгневила – и ето ви един достатъчно сериозен мотив за отмъщение!

Но атентатът мина и замина, като остави след себе си само един строшен фар (не на прокуратурата, на колата). Всяка бомба – за три дни!

А на Апенините се разигра много по-голяма трагедия – „Голяма драма с Италия. Загуби най-милото си“ – съчувства „СТАНДАРТ“. Историята наистина е покъртителна – „Голяма драма преживяват италианците, след като загубиха най-милото си – токът на ботуша (…) Италия се скъси с един метър“!

Силна буря откъртила скала от най-южната точка на  приличащия на ботуш 120-километров Апенински полуостров и го скъсила с цял метър!

Бедните италианци – да им имахме драмите и проблемите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар