четвъртък, 19 януари 2023 г.

ТУК КОРАБЧЕ ПЛУВА ЛИ?

 

в. „Стършел“, бр.4034/19 януари 2024 г.

Обикновено този въпрос се задава на някой, който се опитва да ни избудалка. Макар и невинно.

Не толкова невинно изглежда програмата максимум, която си е поставил екоминистърът, г-н Юлиан Попов. „24 ЧАСА“ резюмира програмата в кратко заглавие – „Може ли да има риба в Перловската река“. Даже няма и въпросителна. Министърът очевидно рядко минава край въпросната река, защото разсъжденията му са доста странни за тези, които през ден я пресичат по мостовете: „Колкото пъти мина покрай Перловската река, си задавам два въпроса: 1. Защо в нея няма риба? 2. Защо не произвежда електричество? Риба ще има, за електричеството ще видим.”

Организаторите на олимпиадата в Париж потрошиха сума ти пари, за да потече Сена чиста, та в нея да може дори да се плува без опасност от отравяне. И тя потече почти чиста – до първия дъжд, който вкара отново всички боклуци от парижките булеварди в нея. Но не пречи да се напише европроект за зарибяване на рекичката, която църцори под Орлов мост и парите успешно да се отчетат! Като се има предвид, че през повечето време водата почти я няма и електроцентралите в реката ще трябва да са миниатюрни...

А след зарибяването и електрифицирането нищо чудно да се явят и идеи за туристически корабчета по реката – колко му е! Само вода трябва да се намери, всичко друго са подробности.

Дали ще има вода могат да ни кажат с най-голяма точност не хидролозите, а гадателките, за които бъдещето няма тайни! В „ТЕЛЕГРАФ“ два феномена ни разтърсват с предсказанията си – успокоителното е на „Искра Караколева – Бистришката Ванга: Младите българи ще си дойдат от чужбина“.

По-изнервящ е британският феномен – „Уникален метод на гадаене: Аспержи предсказват войни и кралски разводи! Деймайма Пакингтън познава до 95 % от случаите“.

Очевидно традиционните кристални кълба, карти, кафе и боб са недостатъчно ефективни помагала за взиране в бъдещето – отглеждайте си аспержи и гледайте на тях!

Добре, че още никой не се е сетил за древната практика да се коли животно и да се гадае по карантийките му какво ни очаква!

Какво ще четем в сутрешната преса обаче може да предвиди всеки телевизионен зрител! В студеното хората се застояват вечер пред телевизорите, така че на сутринта с нищо не можем да ги изненадаме! Разбира се, не всичко видяно и чуто може да бъде написано, затова вестниците извличат есенцията. Или поне – това, което според тях ще заинтригува читателя.

 „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ ни въвежда в света на театралното изкуство с „Теодора Духовникова по зърна в ефира на Нова телевизия“. От петнайсетминутното интервю това е останало в паметта на репортера.

Наблюдателят на „СТАНДАРТ“ пък  е ранобуден – той следи сутрешните блокове, за да ни впечатли с „Тя пееше на Тодор Живков. Взе една торба пари“. Става дума за певицата Бони, която като малка била пяла пред Тато и Добри Джуров. Разбира се, не тия пинтии са є стоварили торбата с пари – за тая работа е трябвало да изчака мутренските времена, но това са подробности – хората обикновено черпят информация от заглавията и картинките.

И затова „ТЕЛЕГРАФ“  е най-тиражният всекидневник – защото спазва стриктно това правило – „Диона си показа най-милото на сцената“ – отразява знаменателното събитие газетата. По време на изпълнение фолкдивата се развихрила така, че зашеметила публиката си с неочаквани гледки. А под клипчето с развихрянето поклонник на таланта є отбелязва: „Като риба в тиган подскача“...

Като риба от Перловската река, бихме допълнили – нещастните същества, изтормозени от наредените по нея електроцентрали и плаващите между тях туристически корабчета, сигурно ще трябва да подскачат като летящите рибоци от Пасифика, за да се спасят!

Няма коментари:

Публикуване на коментар