петък, 6 януари 2023 г.

40 ГРАМА НЕ СТИГАТ!

 в. "Стършел", бр. 3981/6 януари 2022 г.

Покрай коледната ваканция на депутатите вестниците се напълниха с разяснения как се увиват сарми, пълнят чушки, пекат прасенца, точи вино, сипва ракия и прочее кулинарни съвети. За съжаление, празниците свършиха и отново ще се завърнем към изнервящата парламентарна хроника. Но в последния почивен ден пресата все пак се опитва да ни бъде полезна за последно!

„Експертът съветва: как да намалим ефекта от преяждането по празниците“ – грижи се за нас „ТРУД“.

„СТАНДАРТ“ пък се е загрижил за постпразничните синдроми - „10 вълшебни трика да прогоним махмурлука“.

Ако се съди по интервюто на „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“, може да си помислим, че десетте вълшебни трика са излишни – според статистиката на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, „Българинът консумира средно по 40 мл. алкохол на ден“.

Срам, скъпи сънародници! Ами че това не е даже една малка!

Разбира се, статистиката може да бъде погледната и откъм по-обективната є страна – 40 грамчета дневно се падат на всяко гърло от населението – от пеленачетата до пенсионерите. Ако приемем, че средностатистическото българско семейство е четиричленно, а майката не пие, пък децата са още малки – ето ви още 120 грама за таткото! А ако в кухнята са се настанили и престарелите баба и дядо – още 80! Е, с две големи и една малка животът може да стане по-интересен!

Очевидно някои имат и по-големи непиещи семейства, защото „ТРУД“ ни изненадва с известни подробности от Националния план за възстановяване и устойчивост: „Мерят ни кръвното в пощата“. Досега пощите само ни вдигаха кръвното, сега ще го и мерят! Пощаджийките щели да минават допълнително обучение, а ако кръвното се окаже високо – щели да свързват по телефона болния с личния му лекар, та да го посъветвал какво да прави.

Тая работа на двеста и петдесет грама не може човек да я измисли – на много повече са били мъдрите експерти!

Не е много ясно на колко са били законотворците от „Възраждане“, но според „ТЕЛЕГРАФ“ вече са внесли законопроект, според който „Табелите на улиците – само на български“.

Както би рекъл Швейк – „Да научиш, моме, чешки“. Добрият войник, самоопределящ се като документиран идиот, очевидно има у нас достойни последователи! Но има и още – проектозаконът предвижда „чужденците, които работят в България, да знаят езика ни“. Ама задължително!  Който не го знае – да си ходи, ще се оправим и без него!

На тези, които ще изтъкнат, че трезвите умове не творят безумия, ще наврем в лицето страницата на „24 ЧАСА“, в която се констатира, че „Заради 60 см инженер губи над 60 хил. лева – толкова го делят от ранно пенсиониране след 40 г. труд на „Снежанка“.

Човекът работил на телевизионната кула, на височина 74,60 м. „Височината на работното му място плюс височината на връх "Снежанка" е точно 2000 метра и 60 сантиметра над морското равнище“. От НОИ отказали да признаят 60-те сантиметра, за да го пенсионират като височинен работник и сега делото отива в Страсбург...

После ми хвалете трезвениците!

А на всички, които ще ни извадят от интернет страхотиите, които се случват с черния дроб на злоупотребителите с четиридесетградусови удоволствия, ще препоръчаме броя на „ТРУД“, в който черно на бяло си пише, че „Черният дроб може да ни надживее: работи и над 100 години, най-старият е на 108“.

Става дума, разбира се, за трансплантираните черни дробове, но не в това е въпросът – а в това, че дробчето крие своите резерви някъде под дясното плаващо ребро и един ден може да ни изненада приятно!

Налейте сега по 40 грама и да почваме Новата с надеждата да не е съвсем като Старата!


Няма коментари:

Публикуване на коментар