събота, 19 март 2022 г.

О, СЛАВНИ ДНИ!

 

в. „Стършел“, бр. 3940/18 март 2022 г.

Дойдоха славни дни – дни, които ще помним и за подвизите си ще разказваме на поколенията! Дни, в които всеки виц се превръща в съвсем истинска новина!

Поскъпването на живота и краставиците, по-конкретно, намира отражение на цяла страница в „СТАНДАРТ“ – „Краставицата се конкурира по цена с луканката“ – твърди седмичникът. И ни смайва с новината, че „Предлагат бързи кредити в плод-зеленчука“!

Разбира се, оказва се, че това е виц, вмъкнат в текста, за да подслади малко горчивите новини.

Но десетина дни по-късно „МОНИТОР“ ни шашва със съвсем истинската новина, че „Търговци пуснаха олио на изплащане“. Има си и картинка – пред щанда с бутилки, пълни със скъпоценната течност, се мъдри табела, уверяваща, че една може да се купи на три равни вноски – по 2,50 всяка. Да не говорим, че „Търговец от Велико Търново организира томбола с награда бутилка олио. В томболата могат да участват всички клиенти, които в рамките на един ден пазаруват от магазина му стоки на стойност повече от 60 лв.“

Тук, разбира се, най-уместен е въпросът дали все още сме нормални, но няма да си го задаваме, защото знаем отговора.

Отговора знае и бургаски съдия-изпълнител – с негово и на „ТЕЛЕГРАФ“ посредничество „Продават на търг тоалетна за 900 евро“.

Срещу скромната сума всеки може да се сдобие с тоалетната на закъсалия крайморски хотел и да събира такса от нуждаещите се почиващи. Хотел без тоалетна е най-новият ни принос в туристическия бизнес! Няма лошо - древните са си го рекли – парите не миришат! Хотелите – може.

Когато през пролетта започнем да си говорим за море, транспортното министерство се сеща за влаковете. Всяка година по това време ни убеждава как експрес до Бургас щял да стига за някакви си четири часа, а тая година дори се поизхвърли: „До 2026 г.: 20 влака за 200 км/ч...“ Така поне пише в „24 ЧАСА“.

Очевидно отдавна никой от министерството не се е качвал на български влак, за да се повози по високоскоростните български релси.

А родният хайлайф си намери ново осмомартенско забавление – „Навръх 8 март дами броят 2 бона за гол хотдог“ – твърди „ТЕЛЕГРАФ“. Става дума, разбира се, за мъжки стриптийз, завършващ с нещо мъжко, „прикрито между питка“.

Тия поне нямат проблеми с олиото, макар въпросът за нормалността да си стърчи със страшна сила.

Със страшна сила по основните страници на всекидневниците стои и въпросът за войната в Украйна. Тъй като основно правило на добрата журналистика е да се търсят всички гледни точки, намираме различната от тази, на други издания, в „ТРУД“. Точката си я бива – изявлението на украинския президент, че е готов на компромиси в преговорите с Русия, е цвъцнато на първа страница под осмомартенското заглавие „Зеленски събу гащите“.

Простотийка, но добре продадена! Славен ден за българския печат! Брой, достоен за изучаване във Факултета по журналистика!

Любопитно е все пак – ако войната вземе, че приключи с нещо, което да бъде отчетено като успех за Русия – какво заглавие, в което да фигурира името на Путин, трудовият вестник ще извади и тропне на масата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар