петък, 11 март 2022 г.

МИЙТЕ СИ РЪЦЕТЕ!

 

в.„Стършел“, бр. 3939/11 март 2022 г.

Ако се съди по новините, Ковидът вече е минало, сертификатите отиват на кино, маските падат, остана само задължението да си мием ръцете преди хранене, само че то май си беше останало отпреди пандемията.

Хигиената си е хигиена – без нея сме заникъде. Затова – мийте си ръцете, преди да седнете на масата и след като захвърлите поредната газета.

За препоръчване е да не четете два вестника едновременно – може да предизвикат раздвояване на личността.

Прочитате в „24 ЧАСА“ твърдението, че „Не забраняват износа на зърно, България има запас за 2 години“ и тъкмо да въздъхнете облекчено, че поне хлябът наш насущний е осигурен, от „ТРУД“ научавате, че „Негласно забраниха износа на зърно“.

Едно от двете е вярно, но кое точно – налага се да изберете сами.

В някои случаи раздвояването настъпва и ако внимателно четете само един вестник!

На първа страница двуезичният „РУСИЯ ДНЕС“, или „РОССИЯ СЕГОДНЯ“ в броя си от 25 февруари естествено отразява началото на войната, наричана за удобство „спецоперация“: „Започна операция по освобождаване на Украйна от нацисткия режим“. Разбираме и защо е започнала „Това се случи точно на осмата година след въоръжения преврат на радикалните и неонацистки сили в Киев“... А също и защото дошлото на власт неонацистко управление „унищожаваше остатъците от демократичните институции в страната, потъпкваше законите и целенасочено разрушаваше украинската държавност“.

Как човек да не предприеме спецоперация!

И тъкмо да се убедим в правотата на твърденията, в рускоезичните странички на вестника попадаме на друга информация – че „Депутат от Радата ще даде Байдън на съд заради лъжа“. За каква лъжа става дума? Ами – тази – „лъжата за „подготовката“ на Русия за интервенция в Украйна“. Депутатът Иля Кива заявил, че ще съди американския президент „за нанесената ми душевна и психологическа травма от неговите панически и провокационни речи“...

Без каквато и да е връзка с двуезичния седмичник, „ТРУД“ открива темата за войната, извинете, спецоперацията, със заглавието „Русия реже главата на анакондата“. По-нататък се изяснява, че става дума за стратегия, измислена от американец по време на гражданската война преди век и половина, но кой ти чете дребния шрифт!

Пък и заслужава ли си? Заглавията обикновено казват всичко: „Те са лудите, а не Путин. Какво не ви съобщават по телевизиите“ – светва ни в същия вестник г-н Явор Дачков. Това, което не ни съобщават в нашите телевизии, го съобщават руските, коректно цитирани от г-н Дачков, но просветителската му роля не свършва дотук. Трябва да се убедим, че всъщност виновни за трагедията са украинските луди – „Президентът на Украйна е професионален телевизионен шут, а кметът на Киев професионален боксьор, чийто мозък отдавна е направен на пихтия“...

Ето къде им бил проблемът на украинците, добре, че имаме достойни автори, които да ни го посочат!

Но стига с войните – животът и без това е кратък, а изкуството – вечно! Дайте малко изкуство!

Красен Кралев ще гостува със своите картини в галерия „Вежди“ – твърди „24 ЧАСА“. Не знаехме, че бившият спортен министър рисува, хубаво е, че Вежди Рашидов ще излага картините в галерията си! Лошото е, че заглавието продължава с обяснението „Скулпторът показва гениални наши творци, търси и нови дарования“.

Кога прорисува, кога стана гениален!

Ама тука е така – дарованията бързо се развиват!

А вие – мийте си ръцете след четене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар