сряда, 4 октомври 2017 г.

ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ

в. "Стършел", бр. 3714/06.10.2017 г.

От няколко години научихме и тоя термин – функционално неграмотни наричат хората, които знаят буквите, могат да прочетат каквато и хартия да им бутнеш в ръката, но нищичко няма да разберат от нея.
Обикновено така наричаме дечурлигата, които сричат чак до дванайсети клас, когато трябва да получат тапията, разрешаваща им да броят от едно до дванайсет, без да се запинят. Но има и една друга неграмотност, за която просветното министерство изобщо не е виновно. В „СТАНДАРТ” попадаме на драматичен репортаж - „Банев издирва солта в супера”: „Колоритното семейство се появи със 7-8 души охрана в магазин в столичния кв. „Бояна”... Бабаитите не позволяваха на никого да се доближи до важните персони. Къде е солта, питаше Банев и с ужас оглеждаше отрупаните щандове”.
Човек може да е милионер, но като не знае как да намери солта – гладен ще си умре!
Но това не е болка за умирачка – виж, според проучване, цитирано в „МОНИТОР”, „Половината от студентите не могат да сменят крушка”. Вярно, става дума за английски студенти, но и нашите не са за изхвърляне.
Дотук – добре, сто процента от българските милионери не могат да намерят солта, половината студенти – как да завъртят крушка, а „Всеки четвърти първолак не знае български език” – казва министърът на образованието пред „ТЕЛЕГРАФ”.
И няма защо да знаят – изданието на цели две страници дава полезни упътвания как без много знания да се преуспее в тоя живот – „Ученички изместиха дилърите от школата”. Има и интервю с шестнайсетгодишна ученичка от София – „Докарвам си по 50-60 лв. на ден”. Е, то така се почва! Има и изключително полезен съвет как да се избегнат проверките на прекалено подозрителните родители, които опитват да си проверяват отрочетата с тестове, купени от аптеките: „Капваш малко белина в урината и си готов, нищо не отчита!”
Друсайте се, деца, във вас е друсаното ни бъдеще!
А иначе – в държавата всичко върви по мед и масло, икономиката хвърчи, доходите растат, ето, откри се и Пловдивският панаир – този път – с изненада – „Премиерът откри 73-я международен панаир, но великодушно остави министъра на икономиката Емил Караниколов, кметът на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров да прережат лентата на изложението” – докладва „СТАНДАРТ”. Да беше я прерязвал той – щеше сам да се справи, а като не ще – трима души се борят с ножиците!
„МОНИТОР” ни поозадачава със заглавието „Да запазим „Корал” хем протестират срещу нея, хем вземат 20 бона от хазната”. Срещу коя Нея е протес­тът – не става много ясно, важното е, че маскираните като природозащитници нудисти били толкова гадни, че „Продават фекална вода на къмпингуващите”!
Догодина на „Корал” – всички – с гащи и с по една лопата – да бъркат бетона на новия комплекс!
„24 ЧАСА” от своя страна се е загрижил за правилното възпитание на подрастващите – с материалче за „Безплатна занималня за християнски ценности”. Нещо като неделно училище, само че в събота.
Любопитно е оформлението на текста – от едната страна – християнските ценности за децата, до тях – реклама за „Неподправена мъжественост с апаратна импулсна терапия”.
Правилно, че криворазбраната борба за рейтинг на кабеларките ни докара демографската криза – „Порното опасно за мъжете – води до импотентност” – твърди „МОНИТОР”.

И четенето на вестници – бихме добавили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар