сряда, 1 юли 2015 г.

БЪКАМЕ ОТ ЧУДЕСА

в. "Стършел", бр. 3598/03.07.2015 г.

Направо като бълхи се прескачат чудесата около нас, ние само мрънкаме! А си живеем направо в страната на чудесата – липсва ни само лудият шапкар. Макар че при толкова луди – сигурно има и някой шапкар, макар че тая професия напоследък стана доста рядка.
Първо чудо ни сервира “ТРУД” – съвсем истинско – “Чудо! В Студентския град има библиотека”! Съвсем сериозно – имало! И то – не кръчма. Съвсем истинска, при това – направена от самите студенти – “Всичко е постигнато само с лични усилия и собствени пари, нямаме спонсори и благодетели” – казва един от студентите. Естествено – да бяха си направили фолкклуб – спонсорите сами щяха да дойдат!
Друго чудо е открил “СТАНДАРТ” – след серията публикации за рептилиите (влечугите), които управляват света, най-после се яви и разобличение за представителите им в законодателната власт – “Вадят на светло депутати с перки”. Тъкмо да добавим – и с люспи, и видяхме, че става въпрос за собствениците на ветрогенератори. Язък – тъкмо бяхме се зарадвали, че най-после ще стане ясно защо не ни върви напоследък!
Преминаваме набързо покрай лятното чудо на “МОНИТОР” – “Бой за скоби в Слънчев бряг” - на море хората са от слънцето напечени, а някои - наслънчевбрегчени, така че нищо чудно да се сбият на кого първи да сложат скоба на колата, за да се потопим в чудесата на културния живот.
Тупурдията около злополучния паметник със светещи очички очевидно е преминала и в отвъдното – “Духът на цар Самуил ругае паметника си във Фейсбук” – съобщава “ТЕЛЕГРАФ”.
“МОНИТОР” се опитва да ни примами да отидем на опера с “До 40 процента намаление, ако гледате четирите спектакъла от цикъла за Нибелунгите”. Има, разбира се, и капанче, за което вестникът съвестно предупреждава: “Намалението обаче не важи за местата на трети балкон, които са по 10 лева”.
Вагнер – десетарка. Васева – с петдесет процента отгоре!
Става дума за “ТЕЛЕГРАФ”, разбира се - “Сашка Васева пропя арии на Верди за по 15 лв.”! При това – не петнайсет на парче, а за цяла оперна вечер, в която “поема предизвикателството да се окаже в центъра на една естетическа еклектика”...
Бррррр!
Другото естетическо предизвикателство няма посочена цена, но пък звучи обещаващо – “Правят порно с оперни хитове” – съобщава телеграфното издание. Разяснението е, че “Това е аудиовизуален експеримент, в който опера и сексуалност ще се обединят и трансформират взаимно, за да създадат едно напълно ново сетивно преживяване”, а преживяването сигурно си струва - “Наши млади оперни певци ще изпълнят оперни хитове на фона на специална селекция от порноклипове”...
Има и картинка на порноварианта на “Фантомът от операта” за по-нетърпеливите почитатели на оперното изкуство.
Ами – при десет кинта за Вагнер без намаление какво им остава на младите оперни певци – и те душа хранят! Ще пеят не, ами ще вият!

И ние покрай тях – от възторг! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар