сряда, 29 април 2015 г.

ГЛАГОЛНА ТЕМПЕРАТУРА

в. "Стършел", бр. 3588/01.05.2015 г.

От времето, когато проф. Брезински беше още асистент в журналистическия факултет, съм запомнил термина „глаголна температура”. В смисъл – колкото повече глаголи се мотаят из изречението, толкова по-висока му е температурата и заради това – текстът става парещ и по-въздейства на читателя. Сигурно оттам иде терминът „Гореща новина” – нещо като тая, от „ТЕЛЕГРАФ”, че „Мутра джаска коли, бие патрул”. Два глагола – и всичко е разказано, вече няма нужда да си боде човек очите в дребния шрифт!
„МОНИТОР” добавя и щипка пикантерийка към горещия тюрлюгювеч в страницата си за световна политика – „Путин сбъдна женска мечта”. Не си мислете лошо за човека - по време на няколкочасовото телевизионно интервю, към президента на Русия се обърнала някоя си Елена Фадеева с молба да нареди на мъжа є, пенсиониран военен, да й купи куче – щото той не щял. Президентът и  там е върховен главнокомандващ – веднага взел нещата присърце и наредил: „Борис, бъди така добър, купи куче на жена си!”. Въпросният Борис, като истински офицер, макар и от запаса, веднага отърчал и купил отнякъде кученце, което нарекли Гоша...
Какви президенти имат хората – не като някои...
Ние пък си имаме премиер, който освен, че се грижи за нашето благоденствие и щастлив живот, носи щастие на целия свят! „Екипът на Борисов – кадем за „Челси” – съобщава „СТАНДАРТ”. Разглеждайки задълбочено историческата снимка на премиер по анцуг на „Челси” сред  магнолии, стандартния репортер е съобразил, че „Часове по-късно неговите любимци в Англия удариха 1:0 „Манчестър Юнайтед”...
За малко да се разгорещим и възторгнем и от информацията в „ТРУД”, че „Премиер пие бира за 6 секунди”, но видяхме, че става дума за австралийския колега на покровителя на „Челси”, който гаврътнал халбичката за нула време и оставаме в очакване на българския отговор!
„СТАНДАРТ” поддържа високата температура с кратки и ударни текстове на първа – „Руснаците се връщат” – стряска огромно заглавие на първа страница. В смисъл – щели да се върнат през това лято по плажовете ни. Ами – добре дошли, само че не виждаме защо, след като два дни по-късно пак от първата страница на всекидневника с ужас научаваме, че „Турция ни изпи мастиката”.
След това апокалиптично бедствие с трепет се връщаме към професионалното отразяване на изложбата ни в Лувъра. Зам.-главната редакторка на „ПРЕСА”, г-жа Валерия Велева, командирована да представи насред столицата на разврата книгата си, творчески е преразказала статия от „Фигаро”, посветена на експозицията. Френският текст впечатлява с ерудираността на автора, благосклонно определен от г-жа Велева като „журналиста от „Фигаро”. Малко уточнение, не за да се заяждаме, а за да поразсъждаваме върху това – кой пътува да отразява нашите културни делегации по света и кого изпращат истинските вестници. Въпросният журналист от Фигаро всъщност е журналистка, завършила световноизвестното Висше училище на Лувъра... Затова когато пише за тракийските съкровища, пише като специалист, а не оплаква пътните злополучия на директора на Националния ни исторически музей.
Специалният пратеник на „СТАНДАРТ” през сълзи ни информира (може би – като част от съпътстващата културна програма), че „Глобиха с 200 евро Божидар Димитров”. Случва се – колата, с която пътувал, чукнала нечия друга насред Париж и „Професорът беше принуден да даде съгласието си младият му колега да плати 200 евро глоба”.

Значи – не професорът е платил, а колегата, но, както би казал класикът, който не е и сънувал глаголната температура на наследниците на вестникарските традиции, поставени от г-н Балкански, “Нейсе, запуши я...”

Няма коментари:

Публикуване на коментар