сряда, 15 април 2015 г.

ЧУДЕСА ПО НАШЕНСКО

в. "Стършел", бр. 3587/17.04.2015 г. 

Пролет иде, птички пеят, мартенички се веят по цъфналите дръвчета, котараците обикалят с навирени опашки по покривите, всичко се събужда за живот и любов – всяка твар е подвластна на тая работа – ето, в „24 ЧАСА” след като другите медии вдигнаха паниката за птичи грип в резервата Сребърна, ни успокоява, че това е само временно явление – „Пеликаните в Сребърна изтощени от любов, лесно ги хваща птичи грип”. Изглежда затоплянето не се отразява така на хората – нещо напоследък нищо не се чува за коварни пролетни вируси.
Резерватът си е резерват, ловният сезон май още не е открит, но „ПРЕСА” предупреждава отговорно, че „БСП тръгва на лов за почтени кметове”. Хич бива ли така – колкото почтени кметове са останали, вместо да ги запишат в Червената книга като изчезващ вид, те решили да ги изтребват! Слава Богу, от текста става ясно, че кръв няма да се лее, само ще ги залавят, за да ги кандидатират за нов кметски мандат.
Предпразнично на кръв ни гледа и уводното заглавие на „24 ЧАСА”: „Балканска война за 130 млн. лв.” Какво става с тоя свят – хората милиарди откраднаха и – пито-платено, те за жалки стотина милиона ще се изтрепят! Да се запасяваме ли с брашно и олио или вече е късно?
Спокойно – четете и дребния шрифт, господа, става въпрос за хотелиерите, които пресметнали, че българинът бил заделил сто и тридесет милиона за празниците и си правят кални номера, та да откинат по-голям дял от милионите.
А „ПРЕСА” ни запознава с истински нови военни планове на армията – „Наши самолети да бранят небето на Македония”. Условията за това са минимални – първо трябва да приемат Македония в НАТО, после ако алиансът ни възложи, а също така „ако купим нови изтребители и съседите се съгласят”. Колко му е! Очевидно министерството е намерило някъде гърне с жълтици, защото под оптимистичната теория за развитие на българската авиация четем „Мрачна прогноза за парите на армията” – в смисъл, че тазгодишният военен бюджет „не може да осигури издръжката на 4000 военни и цивилни служители”...
Очевидно комшиите ще почакат.
Надяваме се военните да четат „СТАНДАРТ”, защото там индиректно се подсказва една идея как да ремонтираме сами изтребителите, които сега не летят, защото няма пари за ремонта им – оказва се, че разполагаме с неочаквани възможности – „Московски поправи самолета на властта” – възторжено съобщава изданието над снимка, на която транспортният министър кой знае защо не ремонтира самолет, а копае някаква дупка с права лопата.
Всичко можем ние – самолет с лопата да по­правим, криле от дъски да измайсторим, във всичко сме първи – а където не сме – съвсем скоро ще бъдем! „До четири месеца ще изпреварим Румъния” – обещава премиерът Борисов пред пресата.
„ТРУД” също издирва челници – тоя път сме надминали себе си – „Георги възкръсна пред Великден”! Нека всички чакат – ние ще възкръсваме, когато си искаме!
Чудото, разбира се, не е в самото възкресение, ние тия работи ги можем без проблем, чудото е в това, че на човек, записан в регистрите като „законно мъртъв” (сякаш може да си незаконно умрял), в съда все пак признали не само, че е жив (не е ясно законно или не), но и срещу клетвата на брат му, че възкръсналият е точно тоя, за който се представя, разрешили да си ползва личната карта, отнета още на влизане в България!

Стават чудеса по нашенско – каквото и да ми разправяте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар