сряда, 8 април 2015 г.

ПРОЗРАЧНО ДО ГОЛО

в. "Стършел", бр. 3586/10.04.2015 г.

Когато ми говорят за прозрачност на институциите, кой знае защо наум ми идва старата приказка за краля, разхождащ се в прозрачни дрехи. Не че е имало кой знае какво да се види, предполагам, но все пак – екзотика! Два века по-късно институциите ни се вманиачиха така в прозрачността, че за­приличаха на нудистките колонии от старите филми – едни голи бъркат някакви каши, други голи пеят песни, поприкрити с китарите, трети голи си играят някакви игрички по ливадата...
В рамките на прозрачността вече знаем за акциите на данъчните предварително – отваряме „СТАНДАРТ” и откриваме, че „Данъчни следят камионите с яйца”. ТИР-овете с цигари може и да минават, но по Великден покрай данъчните пиле няма да прехвръкне, даже скрито в яйце!
Жандармерията също по прозрачен начин се готви за светлия празник – „Жандармерия пази агнетата” – предупреждава стандартното издание. Освен с жива сила опазването се осъществява и с полезни съвети – „Заключвайте кошарите, а нощем ги осветявайте” – предупреждават разлепени листовки. Добре че инструктират хората – сигурно никога нямаше да се сетят да турят катинар на вратата! Повече от прозрачно върви и законодателната дейност, осигуряваща просперитет и светло бъдеще на населението. „ТРУД” ни светва за вече одобрени от парламентарната комисия поправки в закона, според които „Плащаме парно и за липсващи радиатори”. В смисъл – „общата енергия от сградната инсталация ще се разпределя между абонатите на базата на проектната мощност на радиаторите”. Радиаторът може отдавна да е свален и откраднат, тръбата – затапена за вечни времена, но от плащане може да ни отърве само срутване на блока.
Друга пътуваща към пленарната зала идея е „Енергото с право да иска парите за тока авансово”.
Бихме предложили двете идеи да се комбинират и при неколкодневно спиране на тока да се начислява консумация според данните от времето, когато по случайност не е спирал.
Изключителна прозрачност демонстрира дори зат­ворилият се за няколко месеца в себе си г-н Борисов, който благоволи да се пошегува първо с шлифера на Господа, след това – с нещото там на папата и накрая – с всички останали: „Мъжете трябва да имаме опция за смяна на пола” – с ужас четем в „СТАНДАРТ”. Само това ни липсваше – да започнем да стимулираме и женския футбол!
Цитираните от всички всекидневници мъдри слова обаче имат по-висока цел – според прозрачното обяснение на министър-председателя на България - да се създаде работа на разни политолози, антрополози, социолози: „Пак да пишат една седмица какво съм имал предвид, да ми правят анализ на думите... И са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата”...
Отказваме да разсъждаваме върху прозрачното откровение, за да не ни помислят за умници с всички произтичащи заключения за останалите, и минаваме към прозрачната съдебна реформа.
На две страници „ПОЛИТИКА” ни запознава с родените от катарзиса в затвора бисери от първата книга на иначе забравилият да се подписва Евелин Банев с творчески псевдоним Брендо - „Душата му вибрираше в хармония със съвършения оркестър на Вселената, а трептенията се превръщаха във вълни, които се изливаха отново и отново в нея”...
Дотук – добре, но в края на доста ироничното към творческите напъвания и вибрации на позачезналия подсъдим четиво се натъкваме на странен абзац, твърдящ, че „В Софийския апелативен съд осъденият за наркотрафик в Барселона българин Ивайло Хаселбарт бе разпитан чрез видеовръзка”...
Стига бе! Значи можело? Или видеото си го пазят само за наркотрафиканти?

Не може ли в рамките на всеобщата прозрачност да се разпитват и банкери, та да не разчитаме на излиянията им от съседни нам страни?

Няма коментари:

Публикуване на коментар