сряда, 6 май 2015 г.

ВЕСЕЛИЯТ РОДЖЪР

в. "Стършел", бр. 3590/08.05. 2015 г.

Това в „Карибски пирати” май го нямаше, но тези, които са си направили труда да прочетат поне една книга за пирати, знаят, че така се нарича черното знаме с череп и два кръстосани кокала под него, което се вдига над кораба на морските разбойници.
Купували сме си пиратски дискове, пили сме пиратска шльокавица с шарени етикети, ето, че най-после всичко си идва на мястото – „Ракията с черепи и кости” – предупреждава ни „СТАНДАРТ”. С уточнението, че това нямало да бъде знак за неконтролиран произход, а предупреждение, че от тая работа може да боли глава. Такова предложение щял да обсъжда Европейският парламент. Всичката ви Мара втасала, бихме рекли, до ракията ни сте опрели, но няма да го речем, защото използваме изключително политически коректен език.
Веселият Роджър весело се вее над празничните броеве на всекидневниците – на хората им е писнало от политики, пребити бебета, заклани старци, авиокатастрофи и природни катаклизми – искат малко олабване в края на седмицата. Малко ровене из интернет – и – коректният вестник „ПРЕСА” се гмурва в панталоните на звездите на световния шоубизнес – „Големи мъже – големи пакети”! Любителите на изкуството могат да научат как „80-годишната актриса зърва анатомията на (еди-кой си) и вместо сподавен стон на английска лейди, шумно се разприказва”... Друг заради надареността си „получава восъчна фигура в „Музея на Мадам Тюсо”, а най-трогателната история се случва в писоар, когато рамо до рамо застават актьор и продуцент, който като хвърлил неволен поглед встрани, изскочил навън, за да заяви пред репортерите: „Да, пиках! И да... той може да изиграе Батман!”.
Четивото е подписано с палавото псевдонимче Флора Фреш – може би заради пролетното нашествие на павилиончета за фрешове по софийските улици.
Свеж полъх иде и от „СТАНДАРТ”, който ни сащисва с поредното откритие на проф. Божидар Димитров – „Римска бензиностанция става паметник на културата”. Очакваме през археологическия сезон да бъде открито и римско летище, вампирите напоследък се прескачат като бълхи и вече никому не правят впечатление.
Свежарският морски дух се поддържа и лично от г-н премиера Борисов, цитиран в същото издание: „България разполага в момента с най-добрата шенгенска система за охрана на морската граница. По ватерлинията можем да определим един кораб колко е натоварен”!
Очевидно пиратските романи не са сред любимите на министър-председателя, ако беше прочел поне един, щеше да узнае, че ватерлинията е точно затова, да се вижда колко е товарът на кораба. И заради това тази част от корпуса е с различен цвят.
Но няма кой да му каже –  вицеадмиралът, отговарящ за отбраната на държавата, изненадващо остана не само без подводници, но и без екип – „Ненчев оставя без екип шефа на отбраната” – информира ни за поредния отбранителен експеримент „ПРЕСА”. Вицеадмирал Николов според проекта за реформи в министерството щял да остане без „адютантите, експертите и преводачите, които подготвят неговите документи, експертизи, справки, доклади и осъществяват връзките му с НАТО”. Казано в резюме - „Само чистачка на щат към МО ще идва да му изхвърля кошчето за боклук”.
На мястото на вицеадмирала бих издигнал Веселия Роджър над някоя от фрегатите и сигурно щях да сбъркам – според „МОНИТОР” положението хич не е за пиратски действия, защото се оказва, че  „Въртолетите ни без въоръжение, фрегатите като за риболов”...
Единственото, което ни остава, е да запеем „Йо-хо-хо и бутилка ром”!

На сутринта чистачката ще изхвърли празните шишета – това поне отбранителната ни стратегия е предвидила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар