сряда, 13 май 2015 г.

КРИЗА В ЖАНРА

в. "Стършел", бр. 3591/15.05.2015 г.

Празниците са трудно време за вест­никарите. От една страна – нищо не се случва, от друга – все за нещо трябва да се пише, от трета – а за какво?
Първи май за всеобщо щастие на редакциите ощастливи драгия читател с пикантно зрелище – „БСП вдига електората с мажоретки по прашки” – трепетно резюмира първомайския социалистически митинг  „ТЕЛЕГРАФ”. Има и снимки на мацуранките – наистина са доста веселичко пооблечени.
„ТРУД” продължава палавата темица с ровичкане из жълтите сайтове, за да ни предложи „Дупета в пердета”. Актриси, певици и манекенки от цял свят шарят две страници на трудовия всекиднев­ник с „рокли като дантелени пердета, които не оставиха нищо за въображението”, а тези, за които дантелите не са стигнали, все пак се били „погрижили известните им дупета да не остават незабелязани”.
„ТЕЛЕГРАФ” пък ни запознава с новата мода – „Фолкът със селфи в тоалетните”„След като (...) миналата седмица възседна тоалетната, събу си гащите и се снима, сега знайни и незнайни чалгаджийки се юрнаха да я имитират” – посвещава ни в новостите от културния живот „ТЕЛЕГРАФ”.
Напразно – в тия бурни времена даже и поклонниците на дамско бельо вече не са същите! „Фетишист краде 1400 лева вместо женско бельо” – твърди „МОНИТОР”. Докато наистина търсел нещо дантеленко на нечий балкон, човекът решил да използва отворената врата и пребарал каквото могъл. Въпросната придобивка „изхарчил за лични нужди”. А можеше поне да почерпи някого – пинтия такава!
Солидните издания държат на политическите новини – „БЪЛГАРИЯ ДНЕС” ни стряска със заглавието, че „Свещеник детронира Бойко”. Спокойно – не става дума за държавен преврат, а за риболовен подвиг. Има и снимка на отеца – с два огромни сома в ръце. Много по-големи от двата шарана, с които преди време се изфука премие­рът. Според вестника сомовете са петдесеткилограмови, но отчето очевидно или не знае, че тежат толкова, или е постоянствал във фитнеса – държи ги като перца!
„ТРУД” е пропуснал политическата новина, но пък набляга на източноправославното реформаторско движение – „Вегетарианци пишат писмо на патриарха”. Нека заглавието не ви подвежда, писмото няма нищо общо с онова, което запорожците са писали до султана, а е пълно с цитати от Светото писание, които според съставителите му обричат на отмяна и забрана „кървавите курбани”, съпътстващи християнските празници.
Вегетарианците обаче са си намерили майстора в Светия синод, който на техните цитати отвръща с цитат от апостол Павел: „Един вярва, че може да яде всичко, а немощният яде зеленчук. Който яде, да не презира оногова, който не яде; и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел”.
А ако се чудите дали все още сме пред Румъния или вече є дишаме прахта, успокойте се – поне културните ни министри вървят рамо до рамо. След като нашият успя да убеди държавния глава, че тракийската изложба в Лувъра била първата чужде­странна изложба в световния музей, румънският му колега амбициозно го настигна – „Хамлет е велик писател, обяви министър на културата” – радва патриотичните ни души  „ТЕЛЕГРАФ”. Решил човекът да обясни ползата от четенето и препоръчал „най-великите писатели на човечеството Сервантес и Хамлет”...
Чунким, кво толкова е написал колегата Шекспир – само думи, думи, думи...


Няма коментари:

Публикуване на коментар