сряда, 21 януари 2015 г.

ПРОСТОТИИ! ПОВЕЧЕ ПРОСТОТИИ!

в. "Стършел", бр. 3575/23.01.2015 г.

Имам почти обосновано подозрение, че собствениците на медии смятат читателите си за дебили. Още по-обосновано мога да предположа, че настойчиво и упорито се опитват да им помогнат да навлязат в блаженото олигавено битие на дебилизма. Дори се забелязва неволно сътрудничество - сутрин читателите изпращат до телевизиите свои снимки на дупки по улиците и боклуци в храната, вечерта вестниците отпечатват снимките на боклуците и дупките, а на другата сутрин в прегледа на печата телевизиите показват вестниците със снимките на дупките и боклуците и четат остроумните заглавия, гудени към тях - "Потребители алармираха: Имам щипка в сиренето и презерватив в сладкиша"...
Не съм си го измислил - някой в "НОВИНАР" се е упражнил в съставяне на заглавие.
Заглавията стават наистина все по-важни, тъй като дребният шрифт не е по силите на все повече от читателите - набляга се на едрия, за да бъдат пълноценно информирани. И "24 ЧАСА" опитва да вкара цялата информация в два реда - "Стратегия връща неграмотни в час". Дотук - добре, но следва вторият ред с подзаглавието: "Отпускат 3400 студентски заема за магистри и докторанти". Милите - хем ще си получат дипломите и научните степени, хем ще се ограмотят, та да могат да си пишат трудовете и да станат журналисти или поне академици...
Въпиющ пример за ползата от стратегията е текстчето "Телевизор под роклята" от г-н Светлозар Стоянов  в "НОВИНАР". В интернет г-н Стоянов видял клипчето, в което някаква женица опитва да отмъкне от магазина телевизор, като го скрива под дългата си пола. Оттук нататък следват волните разсъждения на българския списовател: "Много ми е интересно дали дамата под роклята си е била с бельо. Щото ако не е, ще излезе, че си е помагала с трета ръка. Щом тази жена прави такива геройства по магазините, на какво ли е способна в леглото?"
Благодарният читател си представя разни работи, въздъхва и продължава смело напред: "Идеята за телевизор между краката на жената вкъщи със сигурност би спасила от провал доста бракове. Само че човек трябва да е много внимателен с каналите. Представи си, че натиснеш копчето на дистанционното под роклята є и оттам ти изскочи мустакът на Али Раза..."
Брррр! Но пък - увлекателно и поучително! Но предупрежденията продължават: "В никакъв случай не бива да гледате и новини между краката на жена си. С тия стачки по гарите най-много от тъмния тунел насреща ви да изскочи я някой влак, я някой пропадащ асансьор."
Майчице! Все пак - има хепиенд - "Като се замисля, един мъж с достатъчно въображение би могъл да открие между женските крака цял един прекрасен нов свят. И без помощта на дистанционното. Нищо, че по дефиниция жената предлага само два канала. Което си е, един вид, пълна програма."
След това върховно постижение на разследващата журналистика, глас и съвест на епохата, вече изобщо не се впечатляваме, че основната смешка в "Шоуто на Слави" бе актьор да си нахлузи дамски гащички на главата.
Фред Флинстоун пък си слагаше абажур, само че още в каменната ера му казваха, че номерът е стар и тъп.

Но у нас върви - даже вдига рейтинга! Предполагаме - и тиража на независимата от нищо, освен от гравитацията и чорбаджията, наша преса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар