сряда, 14 януари 2015 г.

ТАЗИ МРЪСНА ДУМА – СВОБОДА

в. "Стършел", бр. 3574/16.01.2015 г.

Според статистиката на "Гугъл" най-големият проблем на българите за миналата година е бил "Как да отслабна". Този въпрос се повтарял най-често. Не е на добре, през 2013 година най-търсена била информацията за сериала "Огледален свят" - нищо, че е сапунка, все пак става въпрос за културен продукт!
Никой не се е интересувал какво е това чудо - свобода. Очевидно всички знаем, затова не питаме. Естествено, че знаем - нашата преса, както любезно ни уведоми премиерът от Париж, е най-свободната!
За да се убедим, отваряме най-българския вестник, "БЪЛГАРИЯ ДНЕС" от 7 януари, деня, в който 12 колеги бяха разстреляни в собствената си редакция точно в Париж. На първо място - отразява се изконна православна традиция - хвърлянето на кръста в деня на Богоявление.
"Ром маха с член на Йордановден" - стопля източноправославните ни душици изданието. Има и снимка на подпийналия индивид, събул си гащите в знак на законен протест срещу несправедливо отнетите на  компанията му двеста кинта заради улавянето на символа на вярата. Снимка, по-голяма от тая на калоферското ледено хоро. Напразно - очевидно е било студено, членът не се вижда.
Продължаваме с културни новини - "Милко "пикае" на сцената". Прочут с мустака си деец на фолккултурата по време на концерт "Взе бутилка с минерална вода и си наля в чаша, правейки се, че пикае..." А около батко - пиленца, пиленца... Има и картинки - за полуграмотните.
Напразно си мислите, че важните за държавата проблеми убягват на всекидневното огледало на българския живот - "Изгониха злото от старозагорския съд" - твърди антрефиленце. Как? Не с разобличаване на корумпиран или изгонване на некадърен магистрат - поканили са си свещеник да поръси стаите и папките със светена вода. Каквото и да ми говорите - съдебната реформа започна, жалко само, че за да продължи, трябва да чакаме до следващия Йордановден!
"ПРЕСА" пък възпява прочутата красота на българката - "Шейх ухажва Мис дупе". Няма грешка - "Мис" е с главна буква, "дупе" - с малка. Дано това не е непатриотичен намек, че пред даденостите на Ким Кардашиян нашето дупе бледнее?
А иначе - свободната ни преса разработва свободно стандартните си теми, Ким Кардашиян пасти да яде - "Бойко при Меркел с 3 варианта за газа" - информира "СТАНДАРТ".  Въпросният Бойко може да е отишъл с три варианта, вестникът илюстрира информацията с четири почти интимни официални снимки на двамата премиери, отбелязвайки със съжаление, че "Няма как Бойко да подари куче на Ангела, защото тя не понася четириногите". Веднъж едно такова я било ухапало.
В прославата на българската медийна свобода не можем да пренебрегнем съпричастието на френския "LE MONDE", който в броя си от 11 януари отбеляза, че "В републиканския марш ще участват ръководители на държави, имащи малко общо със свободата на пресата". С притеснение потърсихме дали не са ни споменали. Милите французи! Посочили са Унгария, предизвикала европейски скандал с медийното си законодателство и заради това заела 64-о място, Израел - на 96-о място, африканската държава Габон - на 98-о място, след това директно са прескочили към Йордания (141-о), Русия (148-о) и Турция (154-о)...
Пък ние си знаем, че сме си на нашето запазено място номер 100. Ако не друго - Габон може да ни диша прахта по свобода на словото! Само да внимаваме да не ни изпревари!

Кво беше това - свобода? Дали случайно не е мръсна дума? Питайте "Гугъл", да не се излагаме! Ако не ви харесва думата - питайте за "простащина" или "наколенка".

Няма коментари:

Публикуване на коментар