сряда, 5 ноември 2014 г.

НЕЩО КАТО ДУПКА, НЕЩО КАТО БАНКА

в. "Стършел", бр. 3565/07.11.2014 г.

От юни месец насам не сваляме от интернет страницата на "Стършел" вица за изнервения вложител, който се притеснявал за състоянието на БНБ. А психиатърът кротичко му обяснявал, че няма такова нещо - БНБ. Това било бълнуване, фантазия, среднощен кошмар...
Не сме прави - има такава банка, всеки може да се снима пред нея!.
"Банковата система е стабилна, КТБ - също" - гордо рапортува на 17 юни въпросната банка пред настоятелните медии (в случая заглавието е на "ПРЕСА"), но прессъобщението си е на БНБ и в него се казва дословно: "БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".
Месец по-късно нещо се случва - и в "24 ЧАСА" четем притесненията на шефа на народната ни банка: "Искров за КТБ: В моята практика виждам за първи път такъв случай". В какъв смисъл? В смисъл, че "Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро.", а "е вероятно да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд. общ кредитен портфейл.".
Какво стана с подробните актуални данни - не е ясно.
Дотук - добре, крадецът е идентифициран, остава прокуратурата да го набута на топличко. Само че два дни по-късно в "СЕГА" четем, че "Прокуратурата се отказа от версията за изнесени чували с пари от КТБ". Също така "неофициално опроверга управителя на БНБ Иван Искров, че кредитни досиета за 3,5 млрд. лева са изнесени от КТБ и вероятно унищожени".
Г-н Искров също така неофициално се направи на ударен.
Мина лятото, дойде есента, хората хептен се изнервиха, "24 ЧАСА" започна да дава полезни съвети "Как да си вземете парите от КТБ" - в смисъл, да си намерим някой, който да ни купи влога на половин цена, та да си оправи собствения кредит към банката, в "ПРЕСА" омбудсманът на републиката отчаяно заяви, че "не вярва на нищо, което се случва с банката", и че не може да разбере "Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка", а в "ТРУД" се появи странната информация "Бърза смяна на ръководството на БНБ": "Още утре да се смени целият управителен съвет или най-малкото управителят и подуправителят в БНБ. За това са се разбрали лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Михаил Миков". Те хубаво се разбрали, но на другия ден в "ПРЕСА" прочетохме пояснението, че "Управителят може да напусне принудително поста само ако е доказано, че 6 месеца не може да изпълнява длъжността си, или ако бъде осъден..."
Те не си правят труда да проверят дали могат да направят нещо или не, но дават акъл!
Но има и надежда - от "ПРЕСА" научаваме, че в Бургас "Бяла лястовица донесе надежда" - общинарите я видели и се зарадвали: "Дано бялата лястовица ни донесе късмет да си върнем двайсетте милиона депозит в КТБ"...
Има и добри новини - "Овчарката на Бойко шампион по красота" - радва ни "СТАНДАРТ". Майната й на банката и на вложителите - каракачанката на бившия и бъдещ премиер отново е красива!

Защото от година и половина нещо й беше станало и не беше...

Няма коментари:

Публикуване на коментар