сряда, 28 май 2014 г.

НЕПРАВИЛНИ КАНАРЧЕТА

в. "Стършел", бр. 3542/30.05.2014 г.

В една знаменита книга милият Мечо Пух опитва да заблуди пчеличките, от които смята да открадне гърненце с мед, като кара приятелчето си да обикаля под ясното небе с отворен чадър и да повтаря от време на време:
- Брей, брей! Май че ще вали...
Този май валя като из ведро, при това понякога – без предупреждение. В дните след изненадващи дъждове не е много приятно да си метеоролог, в дните след избори – социолог. Обикновената фраза, с която се започва коментарът на случилото се, и в двата случая е „Вижте какво сега, много ви разбират главите“, обикновеното обяснение – с антициклон, избързал като пърле пред майка си, та ни наквасил до кости.
Има, разбира се, малка разлика – прогнозата за времето се прави срещу мижава държавна заплата, прогнозите за изборни резултати – не се знае срещу какво, но сигурно срещу нещо особено хубаво, щом толкова народ се пробва да улучи резултатите. Това, че почти винаги не познават, няма Бог знае какво значение – важното е извадката да е представителна, останалото е работа на вестниците!
„Галъп“: Бареков надмина ДПС!“ – три дни преди изборите тръсва сензацийка „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. „Фотофиниш между БСП и ГЕРБ“ – допълва „СТАНДАРТ“. Същото проучване цитират и други всекидневници с малка разлика – че в информацията откриваме твърдението на социолозите от агенцията, че „Данните не трябва да се четат като прогноза за изборен резултат – отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на вота“...
Малко пезевенкско измъкване, но поне – го има.
Поне не обикалят с отворен чадър под слънцето. Проблемът е, че очевидно на първите два всекидневника това измъкване по някаква причина не им играе на макета и са го спестили на милите си читатели.
Няма го измъкването и в цитираното от „ПРЕСА“ проучване на „Сова Харис“, според което „БСП би взела 31-35 %, ГЕРБ – 28-32 %, „България без цензура“ – 9-11 %, ДПС – 8,5“...
Да надпишеш резултата на управляваща партия с около 17 %, с което го предвиждаш почти двоен на реално получения  – ей на това му се вика статистическа грешка!
Малко по-скромно греши „Медиана“, предвидила ден-два преди изборите осем процента повече за БСП и осем – по-малко за ГЕРБ...
Както би казал Мечо Пух – очевидно пчелите, по-точно - анкетираните гласоподаватели, са се оказали неправилни...
А на нас, неанкетираните, кой знае защо ни остава убеждението, че някой непрекъснато ни взема за канарчета...
А може би причината е отново в извънземните? Може би отново са излезли от дупчицата си в Царичина, за да ни объркат ако не живота, то поне препитаващите се като социолози? С известно сърцебиене прочетохме потвърждение в „СТАНДАРТ“: „В Звездица марсианците първи отидоха до урните“!  За съжаление, оказа се, че е закачка с читателя – хората, живеещи на улица „Марс“ в селото, тръгнали първи да гласуват...
Неправилни канарчета сме, да ви кажа аз, хората толкова пари потрошиха, толкова вестникарска хартия изхабиха за да ви убеждават, кандардисват и агитират, ние – наопаки! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар