сряда, 7 май 2014 г.

ИГРА НА ТРОНОВЕ

в. "Стършел", бр. 3539/09.05.2014 г.

 Сериалът хич не е за изхвърляне - интрижки, гадни номерца, по някое време току теглят ножа някому и всички доволни скачат до тоалетната, докато минат рекламите.
Пауза за реклама!
"ПОЛИТИКА" открива нов продукт из българските магазини - "Каймата от месо поскъпна с 80 ст." Логично е - след като има кайма от месо и тя е поскъпнала, по-масовата да е каймата без месо. От какво - казва ли ти някой! Пък и смее ли човек да попита!
"ТРУД" оповестява "Три места за един кандидат-студент"! Беше тя, когато за едно място в университет се биеха двайсетина ученолюбиви дечурлига. Задействаният пазарен механизъм осигурил в нацвъканите из градове и паланки нови университети 77 000 места за първокурсници, а абитуриентите били само 59 000... От които щели да кандидатстват около половината - другите очевидно не се чувстват достатъчно грамотни. Това, разбира се, няма нищо общо с каймата от месо, но може би - много общо с четвъртвековната игра на тронове у нас.
Край на рекламната пауза.
У нас играта на тронове се води от тролове. По мрежите - платени, по митингите - още по-добре платени. Отново с кални номера, шамари, ножове в гърба и мили обещания. За да се стараят толкова, очевидно - играта си струва!
"Йотова ще пише закон за рибарството в Дунав" - четем в "24 ЧАСА". Бившата телевизионна водеща, понастоящем евродепутат, обещала на рибарите да се застъпи за тях - естествено, кой, ако не човек от телевизията, може да познава по-добре проблемите на риболова по Дунава! Как да не се сети човек за стария Големанов, който си репетираше встъпителната реч за всяко от жадуваните министерства: "При вас идва един стар народен земеделец..." "При вас идва един стар народен учител..."  И така нататък - до изчерпване на министерствата в кабинета.
А експремиерът Борисов, този стар народен трибун, поради нежеланието си да се постави начело на листата на партията си, ще остане извън европарламента, затова не може да обещае нищо на рибарите. Но затова пък може да ни обещае нещо със задна дата - "Още 3 дни и щях да ви вкарам в Шенген" - почти ни се скарва той в "ТРУД" за миналогодишните ни неразумни вълнения. Да бяхме поизчакали да влезем, пък - тогава, ама ние - не. Хак ни е сега!
Младият организъм Бареков от безцензурното движение пък почти влезе в патъчките на Путин, като обяви за избирателите и "24 ЧАСА", че в доктрината на партията му "Трябва да залегне и философията за втора българска държава - това е Македония"... Засега не става дума за анексиране, но все пак кандидатурата на Скопие за Европейския съюз нямало да я подкрепи, "ако тя не признае българското мнозинство (точно така го е рекъл - Б. А.) в своите граници"...
Може би и у нас трябва да почерпим поне мъничко от руския опит, за да не се налага да четем толкова често толкова простотии на едно място - "Русия иска да ограничи пиенето на парфюми и одеколони" - предлага разрешение на проблема "СТАНДАРТ". Одеколонът "Тройной" не е докарал никого до адекватни решения - то се вижда и с просто око!
Междувременно за мераклиите да поседнат на трон бе осигурен почти истински - "Тронът на властта мина и през София" - четем в "ТРУД". На опашката, за да седнат на него поне за мъничко - колкото за снимка, се редили сума ти народ, като чакането продължавало към два часа.
Щом за трон - реквизит от телевизионен сериал хората могат да висят толкова, защо трябва да се чудим на професионалните тролове, готови наопаки да се обърнат - като ръкавица, като стар чорап за кърпене, като палачинка - за да поседнат на трона на властта поне за четири годинки...

Няма коментари:

Публикуване на коментар