петък, 27 септември 2024 г.

ПРЕДИЗБОРНА СКУКА

 в. „Стършел“, бр. 4070/27 септември 2024 г.

Есента води до депресии – това отдавна докторите са го констатирали. А предизборната есен – тя води до депресивна скука. Това още не е описано научно, но публикациите във вестниците са достатъчни за поставяне на диагнозата.

Дори „ТЕЛЕГРАФ“ не може да ни поразвесели със странното си съобщение, че според нова наредба плажовете щели да бъдат достъпни за хора с увреждания. Кое тук му е смешното, ще попитате – ами, например – подзаглавието, твърдящо, че облагодетелстваните от наредбата „Ще могат да ги ползват от януари 2026 г.“

Плажуването през януари е препоръчително – тогава няма много хора и човек спокойно може да се излегне под балтона си на шезлонга.

„ТРУД“ се включва във всенародните чествания на Деня на независимостта с „Коя турска звезда сте според зодията“. Прочетеното за звездата от моята зодия е потресаващо и депресиращо: „Той обича да опитва нови неща, не се колебае да релаксира в детокс хотели, докато колегите му предпочитат да отслабнат по старомодния начин...“ И сега – какво – да тръгна по дебелариуми ли?

Предизборната депресия скапва не само нашия живот, ами и на действащите политици – „Кирил Петков отключи „стресов“ косопад“ – забелязал е „РЕТРО“. От скапаното настроение косата на лидера на ПП взела да се проскубва и щял да ходи в Турция да му присаждат. За любопитните наблюдатели има и препоръка: „Дали ще прибегне до тази неприятна манипулация, ще си проличи, ако политикът започне да носи шапка и не се появява без такава през следващите студени месеци.“

Както винаги в трудни моменти, посягаме към „УИКЕНД“, за да си оправим малко настроението, но за беля попадаме на политическия анализ „Как се препикава Конституцията служебно“.

Г-жа Анелия Иванчева, потресена от политическата действителност, не пести силните думи: „Този път увиснахме не просто в обичайната си, направо традиционна поза в последните към 4 години да сме без редовна изпълнителна власт, а в съвсем нагъзената да не можем и служебна да произведем“. Огненото есе продължава с откритието къде точно във влака на Европейския съюз се намираме: „...в тоалетната му в следващите 5 години. И то съвсем официално, като все пак ни подаряват евросредства за тоалетна хартия.“

Това все пак е някакво утешение! Нещо такова дири и „ТРУД“ в предстоящите австрийски избори „Австрия намери лекарство против глобализма“. Още не го е намерила съвсем – все пак изборите са на 29-и, но оптимизмът на вестника се дължи на предвижданията за съкрушителна победа на една от партиите, която „обещава да превърне Австрия в „крепост” срещу миграцията и свързаните с нея опасности. Партията обещава да защитава свободата и християнските корени на Европа и промотира семейството като „съюз между мъж и жена”. Дотук – нищо неочаквано, това са стари теми, които отдавна вълнуват и трудовата редакция. Странно как в хвалебственото антрефиле се е промъкнало и изречението, че въпросната партия, „стожер на европейската дясна политика, е основана през 1956 г. от бивши нацисти и офицери от СС.“ Може би – недоглеждане заради есенната мирлихлюндия.

На този десен удар отговаря обновената левица – „СТАНДАРТ“ с охота дава място на решението на столичната й организация – „Евгени Минчев изненадан. Откъде научил, че ще става депутат“. Дотам я докарахме – хората да научават от вестниците, че ще ги включват в партийните листи! Добре, че БСП са попаднали на човек, който не отказва – „Смятам, че партията има нужда от обновяване, привличане на нова избирателна маса, нов поглед в бъдещето, нов принос в развитието на обществото и страната ни.“ – развълнувано споделя номинираният.

Поне на него са му оправили настроението – не като на нас!

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар