петък, 24 май 2024 г.

РЕТРОКЮЧЕК

 в. "Стършел", бр. 4052/24 май 2024 г.

За кого друг празникът на светите братя и създадената от тях азбука също е празник?

Сещате се, вие сте съобразителни читатели – и за ромските оркестри!

„Кючекини за изпращане от училище – последен писък за отличници абитуриенти“ – научаваме за последните изпищявания на модата от „24 ЧАСА“. Кючеците на площад „Свети Александър Невски“, пред катедралата, вече на никого не правят впечатление – друго си е, ако „като изненада от голям кашон се появяват две танцьорки. „Наздраве за абитуриента“, казват те, докато играят кючек“.

Били подарък от брат му. Е, честита зрелост и от нас!

Във Варна пък абитуриентите са заложили също на ретромотиви – „Абитуриенти празнуват като мутри“ – събира преживяванията в едно заглавие „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. Представители на изкласилото бъдеще на нацията „минават, облечени като хулигани – с черни качулки, които покриват главите и лицата им, и бутилки с алкохол в ръцете им, като нахално разливат съдържанието им. В ръцете си държат и конфети, наподобяващи бухалки, които размахват невъзмутимо пред приятели и педагози“.

Оригинално, но също ретро – тая бутафория е от времето, когато бъдещите народни представители пееха на мутрите, че черните им дрехи скриват от нас колко били бели душите им.

Черешката на тортата – дори в смисъла на телевизионното шоу, все пак е цвъцната в Хасково – там „Абитуриенти пекат кюфтета в училище“.

Това вече е оригинално – досега не беше правено!

Какво ли ни е подготвило бъдещето на нацията за догодина? Една идея можем да открием в „24 ЧАСА“ – „Спаси света, яж пържола от питон“ – увещава ни всекидневникът. Съвсем сериозно„Месото от питони почти не се различава от пилешкото. То е богато на белтъчини и с минимално съдържание на наситени мазнини“! Да не говорим, че влечугото яде много по-малко от пилетата и прасетата! Бъдещи абитуриенти, снабдявайте се отсега с питони – догодина може да са вече кът!

Слава Богу, модата да се подаряват силиконови подплънки на момичетата сякаш поотмина. И по-добре, защото има и злополуки – „Жена се сдоби с дупе мечка и почти веднага го загуби“ – огорчен е „ТРУД“. Организмът на жената взел, че отхвърлил придобивката. А може би – дупето е отхвърлило новата си собственичка?

Но не си мислете, че всекидневниците са пълни само с простотии – напротив, те дават трибуна и на сериозни държавни служители! В „24 ЧАСА“ зам. градският прокурор на София, г-жа Десислава Петрова, на цели две страници аргументирано ни убеждава, че „Внушава се, че прокурорите не работят, за да скрият универсалната идея – политически да бъдат контролирани“.

Напълно сме съгласни – внушение е! Работят, та пушек се вдига! И нашите, и европейските!

Един такъв пример намираме в „СЕГА“ – „Дело на хората на Кьовеши в България се препъна на старта“. Съдът го върнал за доуточняване, защото „в обвинителния акт за неправомерно придобитите средства от подсъдимия прокурорът е изписал с цифри сумата от 390 027,00 лева, а словом – триста и деветдесет лева и двадесет и седем стотинки“...

Това внасяло известна неяснота.

Ами – внася!

Очевидно, макар написалият това прокурор отдавна да е отпразнувал своя абитуриентски празник на славянската писменост и кючеците, явно математиката нещо не му се удава.

В най-добрия случай.

За по-лошия изобщо не искам и да си помисля – аз съм убеден в принципността и почтеността на българската прокуратура! Колкото и ретро да е това убеждение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар