петък, 29 март 2024 г.

НА МАЙМУНИ НИ ОБЪРНАХТЕ!

 в. „Стършел“, бр. 4044/29 март 2024 г.

Заглавието може и да не е много оригинално, но пък е вярно. На маймуни ни обърнаха. Ако не друго, това поне обяснява промоционалните цени на бананите по големите магазини.

Миналата седмица досадилите вече на всички преговори, кандърми, недомлъвки и загадъчни погледи изглеждаше, че са приключили, и „ДУМА“ събра всичко това в едно заглавие – „Габриел взе мандата от президента, поиска още време за преговори“. Това – добре, но разочарованието на опозицията се изля през огненото перо на Александър Симов в редакционния коментар: „Сглобката с кървави корупционни нокти се опита да се рестартира с цената на безкрайни компромиси, епични лъжи и самодеен политически театър“...

И това – добре. Работа на опозицията е да се заяжда с почти пресглобилите се управляващи.

Дотук – добре, но светкавично „Николай Денков отказа да е част от кабинета на Мария Габриел“. Пропуск на „24 ЧАСА“ е да уточнят, че отказалият е все пак и академик – на какво прилича това, нали имаше указания свише задължително титлата да се изписва!

Да не говорим, че Асен Василев ги наговори едни, дето не са за писане, та трябваше да се извинява. Макар че в следващия брой на часовия всекидневник играта съвсем загрубява: „Какво ти извинение! Тя не може да е премиер, той – финансов министър“!

И тъкмо да се успокоим и да започнем да си гладим панталоните за тържествения ден на новите избори – и пак ни хвърлиха от топло в студено (или обратното) – „Новият график за кабинета – в петък“ – обяви „ТЕЛЕГРАФ“.

В четвъртък.

Но четвъртъкът си е четвъртък, а виж, в петък – „В петък никой не се кани да гласува само Габриел за премиер – младата Лена май недочела младата Рая“ – объркано отразява сбърканата ситуация „24 ЧАСА“.

Малко ред се опита да внесе вездесъщата г-жа Соня Колтуклиева от „ПИК“, която влетя в студиото на телевизията на Слави Трифонов с новината, че скараните са вече сдобрени и новият кабинет е почти опечен.

Почти, но не съвсем – в неделя се разбра, че кабинет няма да има, защото на г-жа Габриел вече не є се занимава с променливите продължаващи.

Ако сте си помислили, че всичко е свършило – не е. „Денков с последен опит да спаси кабинета: Нека Мария Габриел е премиер!“ – намесва се „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“.

А опитният „ТРУД“ оставя още една вратичка отворена: „Габриел каза предсрочни избори, Борисов още не е“...

След всичко това можем да вникнем в дълбокия подтекст на информацията в „СТАНДАРТ“ „Потребителите на iPhone се чешат по главите“.

От „24 ЧАСА“ научаваме, че „Депутатите решават извънредно във вторник какво да правят с Габриел“.

Отсега можем да предскажем – проблемът няма да се реши във вторник, а в сряда.

Защо ли?

Защото всички дивотии в тази държава се случват в сряда – денят, в който „Стършел“ вече се печата, за да не можем да реагираме.

Някой да се сеща как завършва великата мисъл, която използвахме за заглавие? Не? Четете внимателно – няма да повтарям: „На маймуни ни обърнахте, да ви вземе дявола с маскари“...

Няма коментари:

Публикуване на коментар