събота, 3 февруари 2024 г.

МАНДЖА С ГРОЗДЕ

 в. „Стършел“, бр. 4036/2 февруари 2024 г.

 Ако още се чудите какво е това, което го живеем – вече имаме компетентен отговор. „24 ЧАСА“ си е направил труда да попита изкуствения интелект ChatGPT и от него е научил, че това е „традиционно българско ястие, приготвяно основно през септември, когато гроздето е в сезон“.

Малка грешка на интелекта – у нас изборите бяха през април, но и тогава грозде се намираше, макар и по-скъпо от свинското. Интелектът ни препоръчва и рецепта: „500 г грозде (предпочитайте червено или черно грозде), 1 глава лук, 2 средно големи моркова, 2 средно големи картофа, 1 чаша бял ориз, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. чубрица, сол на вкус, пипер на вкус“.

Дори бройката продукти съвпада с бройката на парламентарните групи плюс независими депутати – на вкус!

Независимите депутати вгорчават всяка манджа – парламентарна или партийна. Затова трябва да се громят незабавно и категорично!  „ДУМА“ ги започва от първата си страница – на дръзналия да рече нещо против ръководството евродепутат Петър Витанов направо му сменят сексуалните предпочитания – „В лично качество Петър Витанов, ако иска, може да ляга и да става с любовта си към джендърството. Но неговата партия има ясно формирана политика срещу тази идеология. Изправен пред избора БСП или джендърите, Витанов избра джендърите. Колкото и да се сърди, истината е безмилостна и жестока“!

Смее ли някой след тези огнени слова да рече нещо против партията? Ами че той тогава не би заслужил и чест такава – дори на храчките честта (край на цитата). В случая обаче партията и огненото є перо, г-н Александър Симов, не са си ги спестили.

Икономията е майка на мизерията – това го знаем както от филма с Тодор Колев, така и на собствен гръб. Знаят го и в Министерството на финансите, които обявили конкурс за „изработване на графичен символ (лого), мото (слоган) и разработване на бранд бук за комуникационната кампания за присъединяването на България към еврозоната“. Името на конкурса е сложничко за разбиране, но доста хора са вдянали за какво става дума, участвали са и журито дори е присъдило щедрата награда от 20 000 лева на младежа, предложил като мото (слоган) вълнуващите думи „Единството е сила“.

Дотук – добре, но има една малка подробност, забелязана от автора на „ТРУД“, Росен Тахов – „Докато чакаме чуждата валута, ще скандираме „Единството е сила“. Фашистки лозунг, използван от Бенито Мусолини“...

Манджата с грозде съвсем загорча.

Вездесъщият г-н Пеевски опитва да спаси положението, като задава поредната порция въпроси към последната все още несезирана от него институция – прокуратурата. Цитираме по „ТРУД“ – „Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси.“

Стана дума за избрани от хората, в смисъл – от съвестните граждани, дали своя глас за този или онзи. Тук вместо да заклеймим шейсетте процента негласуващи, само ще цитираме „19 МИНУТИ“: „Съдът нареди проверка на протоколите във всички 1639 секции на кметските избори в София“. Защо ли? Ами – защото при частичното преброяване в триста секции се оказало, че „15 от флашките с резултатите от проверените секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, но не може да ги открие“.

Гласът народен – гласът Божи – в мазето, при консервите манджа с грозде. Що ли...

И за това са помислили „24 ЧАСА“ и изкуственият интелект: „ChatGPT има отговор на всеки въпрос, дори и „Как да отида на майната си?“. Той съветва да използвате обществен транспорт, автомобил или дори велосипед, но предварително планирайте маршрута си“.

Точно и ясно казано – остава да бъде изпълнено!

Няма коментари:

Публикуване на коментар