неделя, 11 февруари 2024 г.

ГОЛЯМОТО ДРАНЕ

 

в. „Стършел“, бр.4037/9 февруари 2024 г.

Бюджетът взе, че излезе на излишък, но това не бива да ни успокоява – голямото дране тепърва започва!

Най-интелигентно дерат, разбира се, интелигентните – дерат така, сякаш ние сме си го поискали. „Дерат ни с такса час на раждане“ – популяризира дрането на сухо „ТЕЛЕГРАФ“. Покрай таксата за избор на екип от непознати лекари и други глезотии родилните домове въвели още една услуга – тъй като, заети с раждането, жените невинаги си поглеждат часовника, родната медицина е готова да им помогне – само срещу петдесетачка младата майка може да научи точните час и минута на проплакването на рожбата си. Сигурно се питате от какъв зор є е това? Елементарно – за да може след това в дрането да се включи и създател на хороскопи, който да изчисли разположението на планетите и звездите и предскаже бъдещето на новороденото!

В дрането се включват и вездесъщите мобилни оператори – по съвсем случайно съвпадение и трите си вдигнаха таксите. С колко? Пише го навсякъде, но попаднахме на информацията в „ДУМА“ – актуализирането на тарифата е „заради натрупаната инфлация за 2023 г. По данни на НСИ потребителските цени са се увеличили с 4,7 % миналата година“.

На собствениците на тия компании препоръчваме да четат по-внимателно данните на Статистическия институт – държавните органи ги изучават по-прецизно и в резултат „Вдигат наемите на плажовете“ според „ТЕЛЕГРАФ“. Министерството на туризма е попаднало на друга инфлационна цифричка„Според публикувана на официалната интернет страница на НСИ информация средногодишната инфлация за 2023 г. е 9,5 %“! И, естествено, концесионерите ще трябва да се бръкнат. А през лятото за място под чадърите ще се бъркаме ние.

Добре е да се четат различни вестници, за да се засече правилната информация – това ще препоръчаме на мобилните оператори.

„ТРУД“ се е постарал да ни спести разходите – в един единствен брой той ни предлага три различни прочита на събитията по света.

„Не, САЩ не са „на ръба на гражданска война“ – твърди на първа страница изданието. И пояснява: „Напоследък руско-евразийската пропаганда извади от плесенясалите идеологически килери на Кремъл и Лубянка вехтата марксистко-ленинска измишльотина за „загниващия капитализъм“, който бил исторически „обречен на разпад“...

Тъкмо да се успокоим, и на страница девета попадаме на неподписан обширен анализ, твърдящ, че „Тексас е готов за война със САЩ“. Твърдението е подкрепено с аргументи и факти, най-важният от които е, че „Дмитрий Медведев пък написа в Телеграм, че САЩ са на ръба на гражданска война и формирането на „Народна република Тексас“ изглеждало все по-вероятно“.

Притеснихте ли се? Има защо – да припомним, че войната в Украйна започна заради ината на украинците да признаят отцепените от „зелените човечета“ територии, определящи се като „Донецка народна република“ и „Луганска народна република“. А републиките пък се присъединиха към майка Русия, след което стана тя, каквато стана. Още една народна република, макар и отвъд океана, звучи повече от притеснително!

Очевидно и в редакцията са се притеснили, че притесняват читателя, затова четири страници по-нататък – на 13-а, интервюто с политолог се опитва да ни успокои: „Положението в Тексас е като пред гражданска война, но дотам няма да се стигне“...

Както се казва – четиво за всеки вкус!

У нас не сме пред гражданска война, дори напротив – уверяваме се, като разтворим „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“, за да научим какво става в България днес. Ами – ето какво: „Блазе му! Замерват Коцето със сутиени“. По време на концерт фенка метнала по любимеца си сутиен, той го приел с благодарност и попитал и за прашките.

Каква ти гражданска война! Вярно, тук-там вземат, че отстрелят някого, но иначе си живеем спокойно, разумно и кротко! Направо земен рай! Само ако не ни деряха толкова...

Няма коментари:

Публикуване на коментар