петък, 8 септември 2023 г.

НАЦИЯ ТЕХНИЧЕСКА

 в. "Стършел", бр. 4016/8 септември 2023 г.

Дойде време да си припомним епохата, в която цялата нация бе обявена за техническа. Или поне й бе поставена тая цел. Или – в това ни уверяваха лозунгите по дуварите и речите на по-първите партийни и държавни ръководители.

Тогава може би не станахме чак такава, но днес със сигурност вече сме – отворете който и да е вестник или сайт и ще видите как из цялата страна някой някого заковава, завинтва, монтира, демонтира, ремонтира или направо разкоства с цел рециклиране.

Разбира се, коването е специалитет основно на една институция – „Прокуратурата закова касапина Жоро, койтотвърди, че не е докоснал Дебора“ – отразява върховото техническо постижение „БЛИЦ“.

Естествено, технологията на заковаването изисква работа с чук или тесла. Затова чукането и зачукването също са силно застъпени в технологичния възход на родината. „ТЕЛЕГРАФ“ тържествено отбелязва как „Андреа чукна 17 години на сцена“. Телеграфното издание изглежда се е специализирало в чукването, защото седмичка по-късно пак от него научаваме, че „Неделните хора си чукват среща в Пловдив...“

Но чукането, изчукването и начукването са за любители и начинаещи във високото техническо майсторство. Висшият пилотаж е оставен на професионалистите – и „24 ЧАСА“ на цели две страници ни просвещава как „Сглобката отвинтва Радев от институциите със закон“.

За сглобката е ясно – вече всички описаха подробно как е направена, какви технически трудности и с чия помощ са били преодолени. По-интересен за широката публика е процесът „отвинтване“. За да се отвинти някой или нещо, то първо трябва да бъдат завинтени. А за да бъдат завинтени – очевидно е необходим майстор, който да свърши тая работа. Кой? Историята и дори Корнелия Нинова мълчат. А това показва, че завинтването на президента е обвито в тайна превелика.

За да не тънем в недоумения за какво иде реч, най-добре е да поясним, че не става дума за отвинтване в буквалния смисъл на думата, а за законопроект на депутата Явор Божанков, известен не само с това, че обича да си сменя партиите, но и че уважава и вярва на българската съдебна система.

„БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ доказва това с дописката си „Депутат съди колега след плюнка“. Всъщност – не съди „възрожденеца“ Цончо Ганев заради това, че го бил наплюл, а заради твърденията му, че в новата партия на г-н Божанков било имало агенти.

Какво толкова има в една плюнка – както е рекъл Алековият герой, лошо е, когато си нямаш кърпичка, за да се избършеш, иначе – чунким голяма работа!

Виждате в каква техническа нация сме се превърнали тайно и полека!

Не толкова тайно и съвсем не полека родното образование също дава своя принос за технологичния прогрес на нацията. И не само образователното министерство – то вече даде приноса си с обещание децата да пишат по-малко домашни и да ги изпитват по-рядко.

Родителите са още по-радикални – според „ТЕЛЕГРАФ“ родителите „смятат, че ученето трябва да е основно в училище, а извън него децата да се занимават със занимания по интереси, спорт и т.н.“.

Разбира се, зложелателите ще твърдят, че това е, защото родителите не могат да се справят с учебния материал, не им се губи време да помагат на децата в усвояването на науките, предпочитат риалитата с бъркане на манджи и цепене на дърва пред вечерното препитване на своя наследник и разни подобни безпочвени обвинения. Не ги слушайте – това са хора изостанали технически, които още не знаят, че няма защо да се научава, че Земята е кръгла, да се зубрят стихотворения наизуст или да се учи химия, защото в Гугъл има всичко и ако ни потрябва рецепта за лютеница – ще намерим десетина. Не се и сещат, че няма смисъл да се презорва човек с учене, след като си има кой да му продиктува на уше отговорите на матурите.

Но това са още по-висши технически – даже не технически, а технологически постижения на все по-технологизираната ни нация. С които може би би трябвало да се гордеем.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар