петък, 22 септември 2023 г.

ЛОКУМИ РАЗТЯГАМЕ ВСЯКАКВИ!

 

в. "Стършел", бр. 4018/ 22 септември 2023 г.

В днешно време локумите не стават за разтягане. Рецетата ли забравиха, съставките ли объркаха, но не само че не се разтягат, ами и трудно се дъвчат. Който иска да разтяга локуми или поне да погледа как става тая работа – да си купи вестник!

Купувате си, например, „ТРУД“, за да научите, че според най-оптимистичната прогноза на Регионалното министерство „Завършват автомагистрала „Хемус“ най-рано след 5 години“.

По-точно – някъде към 2028-2029-а...

Интересно дали същите специалисти, които са подготвили справката, поискана от всекидневника, са подготвяли и предишната – за предишния си министър Николай Нанков, който през 2018-а обеща пред БТА, че „До 2024 г. магистрала „Хемус“ ще е завършена“. Изглежда изявлението не е било посрещнато с желаното доверие, защото министърът доуточнява, че „Този график не е оптимистичен, а реалистичен“.

Още по-реалистичен е подходът на вечния оптимист, тогава премиер, г-н Борисов, посрещнат „край Плевен, където се строи 56-километров участък от магистрала „Хемус“ с плакати, обяснение в любов върху десетки тениски и овации“ – година след обещанието на министъра си той прогнозира, че „магистралата може да бъде завършена с година по-рано от предвиденото.“

За тези, които не могат да смятат – през 2023-а.

Тази година.

За съжаление оттогава се случиха доста неща, които очевидно забавиха строителството с още една петилетка. Но всичко поскъпна – работна ръка, бетон, асфалт...

Майната му на асфалта, с него работата май вече е ясна на всички – но според „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ „И стриптийзът поскъпна!“ Служители в нощните клубове обяснили петдесет процентовото качване на тарифите с повишението на цените на тока...

И правилно – няма да простудяват момичетата!

Щом стана дума за пикантни забавления, няма как да не се сетим за задаващото се общодостъпно и общонародно забавление – местните избори. Не, че има много общо със стриптийза, но можем да очак ваме поредния месец на разкъсани ризи и мазни борби по зали и площади.

Подготовката за забавлението отразява „24 ЧАСА“, който констатира странен феномен – „Населението намалява, избирателите – не: в 13 области са повече от преброените от НСИ“.

Казано по-конкретно – „В периода между последните две преброявания – 2011 и 2021 г. населението на страната е намаляло с 844 781 души. Демографският срив обаче не личи в данните, на база на които ГРАО проверява кой има право на глас – за 4 години избирателите са намалели едва с близо 180 хиляди“.

Ако се питате къде странният, почти извънземен феномен се проявява най-силно, ето ви данните – „В Кърджалийско избирателите са с 14 779 повече от хората, регистрирани от националната статистика, в Търговище – 10 028, в Шумен – 10 460“.

В края на октомври, както би рекъл поетът, ще има да тръпнем, друг път не видели, ведно да гласуват и живи, и умрели...

Денят след изборите ще е особено подходящ за наблюдаване как се точат локуми – ще излязат един след друг лидерите и ще ни обяснят, че народът е казал своята тежка дума, народът така е подредил местната власт, глас народен – глас Божи, ей сега ще почне светлото бъдеще на нашия град, и всичко, което обикновено се казва в такива тържествени случаи.

Не е зле тогава да си припомним стария брой на „ТЕЛЕГРАФ“, в който черно на бяло си пише „Пробутват ни големи кутии с малко локум“...

А може би още по-добре ще е да си го имаме като едно наум по време на предизборната кандърма?

Няма коментари:

Публикуване на коментар