петък, 7 юли 2023 г.

РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ!

 в. „Стършел“, бр. 4007/7 юли 2023 г.

Откакто по телевизията започнаха да се появяват майстори ключари, които да ми обясняват колко съм тъп, та си купувам евтини ключалки, трудно заспивам. Колкото и жена ми да ме уверява, че родната полиция ни пази, все си имам едно наум.

„24 ЧАСА“ засилва съмненията ми – „Съдът в Пловдив отменя 4 наказания на полицаи, снимани да дремят в патрулки“. Цитирано е и заключението на съдебния състав„Самото присъствие на патрулката и служителите в нея е достатъчно за  превенция и контрол на движението“.

Легналите полицаи също служат за превенция и контрол на движението, но очевидно – недостатъчно. Друго нещо си е дремещият полицай!

Не съм сигурен кои полицаи са по-симпатични на строгия, но справедлив български съд – заспалите или будните. Обръщаме часовия всекидневник на  следващата страница, за да намерим доказателство – „Пуснаха арестуваните полицаи без обвинения, нямали камери на униформите“. Карал някой си в насрещното, блъснал моторист, натрошил една-две други коли и се обърнал по таван. Дошли будните полицаи, записали, че шофьорът е напуснал местопроизшествието, а в това време напусналият се обадил на приятел да му донесе 10 000, че му потрябвали внезапно. Било тъмно, стационарните камери записали нещо, но не си личи какво, полицаите били без камери, патрулката – също, свидетелят само бил донесъл парите, но не видял какво се е случило с тях, изобщо – положението е „тъмна църква, кьорав поп, ситно евангелие“, както обичаше да казва Йордан Попов.

Като се заговорихме за духовни лица, няма как да пропуснем игумена на Добридолския манастир, който обявява пред „ТЕЛЕГРАФ“ „Спирам да се моля за полицията“. Защо така? Ами – заради серия глоби, предполага се – защото кара из Видинско кола с варненска регистрация. „Започна се едно заяждане с почти крясъци, с грубо държание. Заповядаха ми да отварям багажника, все едно, че съм някакъв престъпник“...

Когато родната полиция се събуди и реши да ни опазва  – така действа!

А когато социологическите агенции решат да ни осветлят как точно виждаме политическите събития – работата съвсем се оцапва.

В интервал от два дни две агенции правят проучване за доверието на електората към политическите лидери.

„Екзакта“, цитирана от „ДУНАВ МОСТ“, сензационно подрежда симпатиите ни – на първо място Бойко Борисов с 24 % одобрение, на второ – Слави Трифонов с 23 и така нататък – което даде основание на депутатите от ИТН да се думкат в гърдите пред телевизиите.

Народната любов очевидно не е много постоянна – ден по-късно „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ публикува проучване на „Алфа Рисърч“, според което  хората, вярващи на Бойко Борисов, са не повече от 20,5 %, а Слави Трифонов, разлюбен и изоставен, отива на осмо място с 12,5 процента одобрение...

Или има нещо недотам екзактно в проучванията, или по нашите географски ширини бързо залюбват и също така бързо – разлюбват.

Но ако има такива, които всички обичаме, макар никой да не им вярва – това са телевизионните ни синоптички. Невинаги познават, но винаги е приятно да ги позяпа човек.

„24 ЧАСА“ е на същото мнение и повдига изключително важния въпрос: „Колко дълга да е полата на синоптичките“. Оказва се, че този въпрос не е само подвеждащо вестникарско заглавие – „Възкъси са, как да им имаме доверие, пишат зрители до СЕМ“.

А как имате доверие на иначе прилично костюмираните, които се ругаят, псуват и плюят по време на преките предавания от парламента, ще попитаме ние, макар да знаем и без социологическо проучване, че 60 % от избирателите им нямат вяра за пет стотинки и не ходят да им гласуват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар