в. "Стършел", бр. 4010/25 юли 2023 г.
Три пържоли разклатиха държавата!
Пардон – не пържоли, а стека. Макар „стек“ според речника да се превежда
като „пържола“. Но ние не сме простаци – сега повече супа ядем, че чорбата е
турско ядене. Така стоят нещата и със стековете.
Но да не ровичкаме из дебелите речници и готварски книги, а да се върнем към
трите пържоли на цена една минимална месечна пенсия. Даже не и към тях –
отдавна са изядени. По-любопитна е реакцията на ресторантьорската гилдия, след
като досега неизвестният хедонист от досега неизвестното българско село
Беломорци си позволи да се похвали с изяденото.
В дописка на „24 ЧАСА“ известен готвач се оплаква: „толкова е
тъжно да живееш между глупаци“ и деликатно ни ругае, че „с
празните си глави ги правим известни и плюем по всичко мило и родно, качвам тук
две снимки от магазин за месо в София за такива, които са ходили на ресторант
само на някоя сватба и други дето наричат и столовата ресторант“...
В смисъл – налягайте си парцалите и си знайте мястото, селяни
нещастни.
Втори шеф, също готвач, подхожда още по-твърдо към проблема: „От
вчера гледам във фейсбук се върти видеото на един човечец, който не си е прочел
менюто (...) Моля не толерирайте неграмотността и липсата на компетенция на
гостите в ресторантите“.
„СТАНДАРТ“ съвестно публикува цялото изявление, като още по-съвестно
отбелязва, че не е поправял правописните грешки на шефа.
Самият г-н Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията,
изразява в „168 ЧАСА“ подозрение, че „клиентът се опитва да си
направи реклама за сметка на заведението“.
Защо ще си прави реклама? Елементарно – имаме си още един шеф подръка,
който да ни светне, че капризният клиент „ще
играе за кмет и клипът с пържолите е старта на предизборната му кампания.“
„СТАНДАРТ“ отново съвестно е запазил правописа.
Рибата изби зам-председателят на Сдружението на заведенията в България,
г-н Сотиров, който направо поръча „НАП да проверят откъде въпросният
човек има подобни джобни пари да яде стекове“.
Когато ви говорят за черен пиар на българското Черноморие, спомняйте си и
за отношението на шефовете на обслужващия персонал към клиентите –
снизходително пренебрежение, близко до презрение, клонящо към омраза.
Защо ли? Ами защото ресторантьорите обявиха, че ще съдят „човечеца“ с
пържолите, пардон, стековете, „че се е опитал да навреди на
ресторанта, за да „получи своята слава“. И още – предупредиха, „че
за всеки един подобен случай в бъдеще също ще завеждат дела“. Да
го е страх човек да се оплаче, че пържолата е недопечена! „Ресторантьорският
бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на
хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят
на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да
попитат“ – приключва цитата от декларацията „СЕГА“.
В превод - аман от тъпунгери, които настояват да се хранят в
ресторант!
Дотук – добре, но за своя беля и министърът на туризма, г-жа Динкова, взе, че
намекна, че при подобно отношение към клиентелата „ще ми е много
трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година...”. Намекът
е твърд – деветте процента ДДС, които заведенията извоюваха по време на
пандемията, може пак да станат 20.
В отговор ресторантьорите светкавично проведоха вътрешна анкета, според която
98 процента от анкетираните са „за“ оставката на министърката и само объркали
се 2 – против. И є поискаха оставката.
Втасахме я! Тъкмо си съставихме нещо като правителство – и три пържоли,
пардон, стека, са на път да го бутнат!
Три пържоли разклатиха държавата!
Пардон – не пържоли, а стека. Макар „стек“ според речника да се превежда
като „пържола“. Но ние не сме простаци – сега повече супа ядем, че чорбата е
турско ядене. Така стоят нещата и със стековете.
Но да не ровичкаме из дебелите речници и готварски книги, а да се върнем към
трите пържоли на цена една минимална месечна пенсия. Даже не и към тях –
отдавна са изядени. По-любопитна е реакцията на ресторантьорската гилдия, след
като досега неизвестният хедонист от досега неизвестното българско село
Беломорци си позволи да се похвали с изяденото.
В дописка на „24 ЧАСА“ известен готвач се оплаква: „толкова е
тъжно да живееш между глупаци“ и деликатно ни ругае, че „с
празните си глави ги правим известни и плюем по всичко мило и родно, качвам тук
две снимки от магазин за месо в София за такива, които са ходили на ресторант
само на някоя сватба и други дето наричат и столовата ресторант“...
В смисъл – налягайте си парцалите и си знайте мястото, селяни
нещастни.
Втори шеф, също готвач, подхожда още по-твърдо към проблема: „От
вчера гледам във фейсбук се върти видеото на един човечец, който не си е прочел
менюто (...) Моля не толерирайте неграмотността и липсата на компетенция на
гостите в ресторантите“.
„СТАНДАРТ“ съвестно публикува цялото изявление, като още по-съвестно отбелязва, че не е поправял правописните грешки на шефа.
Самият г-н Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията,
изразява в „168 ЧАСА“ подозрение, че „клиентът се опитва да си
направи реклама за сметка на заведението“.
Защо ще си прави реклама? Елементарно – имаме си още един шеф подръка,
който да ни светне, че капризният клиент „ще
играе за кмет и клипът с пържолите е старта на предизборната му кампания.“
„СТАНДАРТ“ отново съвестно е запазил правописа.
Рибата изби зам-председателят на Сдружението на заведенията в България,
г-н Сотиров, който направо поръча „НАП да проверят откъде въпросният
човек има подобни джобни пари да яде стекове“.
Когато ви говорят за черен пиар на българското Черноморие, спомняйте си и за отношението на шефовете на обслужващия персонал към клиентите – снизходително пренебрежение, близко до презрение, клонящо към омраза.
Защо ли? Ами защото ресторантьорите обявиха, че ще съдят „човечеца“ с
пържолите, пардон, стековете, „че се е опитал да навреди на
ресторанта, за да „получи своята слава“. И още – предупредиха, „че
за всеки един подобен случай в бъдеще също ще завеждат дела“. Да
го е страх човек да се оплаче, че пържолата е недопечена! „Ресторантьорският
бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на
хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят
на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да
попитат“ – приключва цитата от декларацията „СЕГА“.
В превод - аман от тъпунгери, които настояват да се хранят в ресторант!
Дотук – добре, но за своя беля и министърът на туризма, г-жа Динкова, взе, че
намекна, че при подобно отношение към клиентелата „ще ми е много
трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година...”. Намекът
е твърд – деветте процента ДДС, които заведенията извоюваха по време на
пандемията, може пак да станат 20.
В отговор ресторантьорите светкавично проведоха вътрешна анкета, според която
98 процента от анкетираните са „за“ оставката на министърката и само объркали
се 2 – против. И є поискаха оставката.
Втасахме я! Тъкмо си съставихме нещо като правителство – и три пържоли,
пардон, стека, са на път да го бутнат!
Няма коментари:
Публикуване на коментар