петък, 28 юли 2023 г.

ПЪРЖОЛИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО

 в. "Стършел", бр. 4010/25 юли 2023 г.

Три пържоли разклатиха държавата!

Пардон – не пържоли, а стека. Макар „стек“ според речника да се превежда като „пържола“. Но ние не сме простаци – сега повече супа ядем, че чорбата е турско ядене. Така стоят нещата и със стековете. 
Но да не ровичкаме из дебелите речници и готварски книги, а да се върнем към трите пържоли на цена една минимална месечна пенсия. Даже не и към тях – отдавна са изядени. По-любопитна е реакцията на ресторантьорската гилдия, след като досега неизвестният хедонист от досега неизвестното българско село Беломорци си позволи да се похвали с изяденото.

В дописка на „24 ЧАСА“ известен готвач се оплаква: „толкова е тъжно да живееш между глупаци“ и деликатно ни ругае, че „с празните си глави ги правим известни и плюем по всичко мило и родно, качвам тук две снимки от магазин за месо в София за такива, които са ходили на ресторант само на някоя сватба и други дето наричат и столовата ресторант“... 

В смисъл – налягайте си парцалите и си знайте мястото, селяни нещастни. 

Втори шеф, също готвач, подхожда още по-твърдо към проблема: От вчера гледам във фейсбук се върти видеото на един човечец, който не си е прочел менюто (...) Моля не толерирайте неграмотността и липсата на компетенция на гостите в ресторантите“.

„СТАНДАРТ“ съвестно публикува цялото изявление, като още по-съвестно отбелязва, че не е поправял правописните грешки на шефа.

Самият г-н Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изразява в „168 ЧАСА“ подозрение, че „клиентът се опитва да си направи реклама за сметка на заведението“.

Защо ще си прави реклама? Елементарно – имаме си още един шеф подръка, който да ни светне, че капризният клиент „ще играе за кмет и клипът с пържолите е старта на предизборната му кампания.

 „СТАНДАРТ“ отново съвестно е запазил правописа. 

Рибата изби зам-председателят на Сдружението на заведенията в България, г-н Сотиров, който направо поръча „НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове“.

Когато ви говорят за черен пиар на българското Черноморие, спомняйте си и за отношението на шефовете на обслужващия персонал към клиентите – снизходително пренебрежение, близко до презрение, клонящо към омраза. 

Защо ли? Ами защото ресторантьорите обявиха, че ще съдят „човечеца“ с пържолите, пардон, стековете, „че се е опитал да навреди на ресторанта, за да „получи своята слава“. И още – предупредиха, „че за всеки един подобен случай в бъдеще също ще завеждат дела“.  Да го е страх човек да се оплаче, че пържолата е недопечена! „Ресторантьорският бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да попитат“ приключва цитата от декларацията „СЕГА“.

В превод - аман от тъпунгери, които настояват да се хранят в ресторант! 

Дотук – добре, но за своя беля и министърът на туризма, г-жа Динкова, взе, че намекна, че при подобно отношение към клиентелата „ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година...”. Намекът е твърд – деветте процента ДДС, които заведенията извоюваха по време на пандемията, може пак да станат 20.
В отговор ресторантьорите светкавично проведоха вътрешна анкета, според която 98 процента от анкетираните са „за“ оставката на министърката и само объркали се 2 – против. И є поискаха оставката.

Втасахме я! Тъкмо си съставихме нещо като правителство – и три пържоли, пардон, стека, са на път да го бутнат!

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар