петък, 21 юли 2023 г.

Поливайте си ряпата!

 в. „Стършел“, бр. 4009/21 юли 2023 г.

Дебатите около бюджета нещо не заинтересоваха иначе будната общественост. Синдикатите докараха по 2-3 автобуса протестиращи пред задния вход на парламента, колкото Корнелия Нинова да се снима с тях, в залата мързеливо се наричаха крадци и мошеници, и в края на краищата бюджетът мина успешно на първо четене.

За депутатите – успешно, а за вестникарите – как? Как да се измисли тема, която да развълнува Негово величество Читателя?

Слава Богу, яви се Негово величество Прасето!

„Полицай варди прасе на магистрала“ – отбелязва събитието „ТЕЛЕГРАФ“. На снимката наистина се вижда прасе, което бодро тропка по аварийната лента на магистрала „Тракия“. „Отнякъде се появява патрул на Пътна полиция, а униформеният слиза от него и бързо се въоръжава с пръчка. С помощното средство полицаят успява да съпроводи прасето на безопасно разстояние и да го изведе от магистралата“.

Дотук – добре. На „24 ЧАСА“ това не е достатъчно – затова свинският инцидент е поднесен по-злободневно: „Полицейски патрул ескортира прасе на магистрала „Тракия“!

Досега ескортираха само пияни шофьори, сега – и прасета!

„ТРУД“ също търси в случилото се връзка с животрептущата действителност по родните магистрали – „Прасето поне не е объркало посоката“.

За разлика от идиотите, каращи в насрещното платно.

Посоката май е объркало и родното образование. Специалисти и експерти търсят причини за катастрофалните резултати на матурите.

В „ТЕЛЕГРАФ“ се сблъскват две мнения. Директор на столична гимназия направо призовава „Да купим от чужбина въпроси за матурите“. Предполагаме – с надеждата да са по-лесни от измислените от родните специалисти.

А вечната председателка на Синдиката на българските учители, г-жа Янка Такева е още по-милостива: „Да се проучи дали не са много трудни“.

Вместо по-голяма взискателност – по-лесни въпроси – това ли е отговорът на образователната система?

„Система, в която от години се чудим знания или умения и в каква доза, ама само се чудим. С крещяща необходимост учителите да бъдат обучени на нови умения и методи, но с проядена от корупция квалификационна организация. С изправени на ръба на оцеляването малки училища, в които ученикът е господар и от неговия "финансов ваучер" зависи прехраната на учителя. Със стотици училища, в които не се води образователен процес, защото сринатата дисциплина се е трансформирала в ежедневен ученически тормоз върху учителите“... – слага диагноза в „СЕГА“ учител от Езиковата гимназия в Ловеч.

С надеждата да намерим някаква друга идея за образователна реформа прелистваме следващия брой на „ТЕЛЕГРАФ“ и с възторг я откриваме – „Ряпата ще поникне, ако я поливате редовно“!

Колко лесно и просто било!

Ентусиазмът ни се попарва, когато забелязваме, че полезната идея е не на образователната, а на земеделската страница на вестника.

Но нищо не пречи да се пробва и това!

Няма коментари:

Публикуване на коментар