петък, 30 юни 2023 г.

ОСНОВНИ ФУНДАМЕНТИ

 в. „Стършел“, бр. 4006/30 юни 2023 г.

В днешно време нищо вече не е онова, което е било вчера. Вчера фундаментът беше просто основа на нещо, днес – вече е паметник!

„Уникален фундамент на Стоичков в Харманли“ – радва се фундаментално „ТРУД“. Става дума за пластика в чест на великата осмица, представляваща „огромна обувка от бронз, която е дълга 1,15 метра“. Имало и фланелка с номер 8... 

И топка „с диагонал 90 сантиметра“. За първи път чуваме за топка с диагонал – в училище очевидно ни учат неправилно, че сферата имала  диаметър...

Но да не връзваме кусур на спортната журналистика – тия термини не са в нейната сфера на интереси. Да преминем към по-сериозните неща от живота – например – за живота на държавните мъже, хората, на които сме поверили правителството, държавата и себе дори.

„Здравният министър забива парчета на „Лед Цепелин“ на фест, пее като Робърт Плант“ – възхищава се „24 ЧАСА“. Зарязал здравната реформа, здравната каса и здравните осигуровки, здравният министър разпуска с групата си на фест в Стара Загора. 

Все пак мандатът е кратък, а изкуството – вечно!

По-земни са дертовете на спортния министър – „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ е засякла как „Министър се запасява с пица“.  За невярващите – има го на три снимки, в които си носи две пици за вкъщи. Е, и министрите трябва да ядат понякога! Макар че пиците поскъпнаха нещо напоследък.

Да бяха само те – „Разходката с лодка излетя до стотачка“ – твърди „ТЕЛЕГРАФ“. Толкова струвало еднопосочно пътуване за семейство с две деца от Созопол до Несебър.

За тия, на които цената ще се види надута, в същия брой откриваме интервю с певеца Орлин Горанов: „Лодката е като „Биг брадър“, веднага разбираш кой е твоят човек“.

Е, тази година созополските лодкари очевидно не са нашите хора!

Българската преса очевидно също има предпочитания към някои хора и праща пълчища репортерки след тях, както и предпочитания чия светла дейност на ползу роду да премълчава.

Основният фундамент на най-възрожденската ни партия, г-н Костадин Костадинов, е един от вторите – нито един вестник не отрази фундаменталното му изявление във Фейсбук след спихването на бунта на „Вагнер“. Единствено „СЕГА“, макар и с недотам доброжелателен коментар, го публикува изцяло – за да се насладим на патриотизма, родолюбието, хуманността и толерантността на лидера на „Възраждане“:

„Т.нар. преврат в Русия свърши, преди да е започнал, с което предизвика небивало разочарование в родната демократична общност. Вчера с интерес видях какво пишат и към какво призовават рупорите на американското посолство - от техните профили се лееше кръв и се призоваваше за война, избивания, метежи и всякакви други подобни неща (при условие, че не участват лично, естествено).  Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството“.

Г-н Костадинов политкоректно не влиза в подробности като как вижда участието на нормалните граждани в унищожението на уродливата измет, очевидно оставя това на тяхното въображение и инициативност.

Фундаментално правилно – не бива да се ограничава гражданската инициатива с инструкции отгоре!

Няма коментари:

Публикуване на коментар