петък, 28 април 2023 г.

ДА СЕ ЧЕТЕ НА СВЕТЛО!

 в. „Стършел, бр. 3997/28април 2023 г.

Тези от нас, изхитрили се да изровим по таваните старите книжки на дядовците ни – книжките със стария правопис, с ер голям в края на думите, завършващи на съгласна, сигурно си спомнят недоумението, с което срещахме препоръката в началото на кримките – „Да се чете на светло!“.

Очевидно дядовците ни са били с по-слаби нерви от нас, които заспиваме посред среднощния филм на ужасите в телевизора. За разлика от тях, преживели по две-три войни, ние сме закалени с преките предавания от Народното събрание, политическите престрелки и светските новини.

Затова без никакъв проблем преглъщаме сензацията на „ТЕЛЕГРАФ“: „Деси Бакърджиева направи Инстаграм на кучето си“. Бедният малък шпиц – ще го правят инфлуенсър! Къде спи дружеството за защита на животните!

„РУСИЯ ДНЕС“ не разчита на любовта ни към животните – за българо-руския седмичник победният ход на специалната военна операция, наричана от недоброжелателите „война“, е по-важен от слънцето и въздуха, и така нататък…

„Кинжал“ ликвидира украинско-натовски щаб“ – възторжено обявява изданието. Къде? В „подземен украинско-натовски център, разположен на дълбочина 130 метра“. Кои са били в щаба? „над 300 души, сред които офицери от Полша, Великобритания, САЩ и Украйна“.

Продължаваме с източниците на информацията – „Слуховете за „удар на възмездието“ се появиха в социалните още в средата на март“, а полковник в оставка „предполага, че тази информация би могла да бъде правдива“. Предполагаме и ние – нали го пише във вестник, сигурно е вярно. Но последното твърдение ни обърква – „За броя на загиналите (…) няма данни. Няма и сведения за целите, които са поразени от руските ракети“.

Като няма – защо го пише? Отговорът е лесен – за тези, които четат само заглавията.

„ДУМА“ в страничка, посветена на изкуствения интелект, ни стряска с новото постижение на науката – „Такситата – без шофьори“. Американска компания създала автомобил „без волан и педали“, който сам си се управлява. Изобретението трудно ще намери почва у нас – струва ли си да се качва човек в такси, ако няма кой да му обясни колко скапаха тия (или ония) държавата и как той знае как само за един ден всичко може да се оправи!

А „ТРУД“ се включва в дискусията за бюджетния дефицит с ужасяващ чуждестранен опит: „Чехия вдига данъците върху бира и хотели“! Ако се следва аксиомата на Хашек, че правителство, вдигнало цената на бирата, неминуемо пада, скоро и в Чешко ще си имат извънредни избори! Всички знаем колко чехите обичат бирата – със сигурност повече от което и да е правителство!

А в „Левски“ си обичат Гунди, особено някои – „Сираков с Гунди в сърцето и краката“ – прославя старата любов и новите обувки на собственика на клуба „24 ЧАСА“. Г-н Сираков толкова обичал легендарната деветка, че си поръчал специални обувки за 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов – на дясната се вижда логото на отбора, а на лявата се чете изписано с изящни сини букви „Гунди“…

С достоверните и клюкарски новини – дотук. Следващата седмица – повече.

Нека се върнем към нашето заглавие – то си е жива инструкция как днес трябва да четем пресата! И има защо – защото в съвсем сериозна публикация на „24 ЧАСА“ се дава абсолютно същата препоръка – „Стойте на светло, за да забавите оглупяването“!

Ако си купите вестник и се налага да го прочетете, правете го на припек!

И тъй като се задават топлите месеци, можете да си припомните старата българска традиция да се пазите от жаркото слънце с шапка от вестник, едно от най-разумните приложения на тоя продукт на родната полиграфия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар