петък, 21 април 2023 г.

СМИРЕНИЕ

 

в. „Стършел“, бр. 3996/21 април 2023г.

 Най-често употребяваната дума по време на великденските празници бе „смирение“. Добре, смирението е хубаво нещо, а какво да пишат вестниците? Смирението не е новина, която ще хване окото на читателя!

И на връх Възкресение „24 ЧАСА“ ни засипва с кървави новини: „Ученик се опита да убие с нож млад мъж в Кърджали, наръга го 5 пъти“. Това – по време на великденска дискотека.

Някои хора не разбират от празници, други – от правосъдие.

На следващата страница „Пловдивчанката, разбила главата на приятеля си с гира и го душила, изненадана от доживотната присъда“. Изненадан бил и адвокатът й – клиентката му само била убила човека и опитала да го изгори в банята, нищо повече.

Но празникът си е празник – не може само да се колим, трябват и положителни новини! Получаваме ги от „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ – „Жената на Боби Михайлов върти козунаци. Стана ясно дали ще се развеждат“! Имала бившата световна шампионка магазин и фирма, продавала козунаци – като „Козунаците на гимнастичката са по-евтини от тези на бившата премиерша Линда – съпруга на Кирил Петков“. Насам, народе!

Когато покрай козунаците се завърти и понятието „премиер“, има едно име, което няма как да бъде пропуснато – от първата си страница „СТАНДАРТ“ смирено ни уведомява, че докато „Народът меси козунаци, Борисов – кабинет“.

Дано да е със стафидки и орехи – такъв кабинет ни трябва на нас! И в никакъв случай – с локум, локуми доста разтягаме напоследък!

Разбира се, недоброжелателите, наричани от някои „национални предатели“, не са пропуснали да се заядат с неособено стилистично и смислово издържаното изявление на г-н Борисов: „Въвели сме Разпети петък като неработен ден, за да може всички християни да отидат под масата и да страдат, така както Господ е страдал“.

Добре, че е „ТРУД“ и седмичният му анализатор Иван Стамболов, държащ да бъде по-известен с псевдонима Сула, та да отговори смирено на тая паплач: „Това изказване е довело до истерична радост умнокрасивитета. Аз всъщност оттам научих за него – във фейсбук ми се наби на очи как са го споделили и как му се подиграват отдолу (…) Те сигурно не са лоши хора. Това, че са арогантни, тщеславни, надменни, че мислят себе си за нещо повече от другите хора, все още не ги прави съвсем лоши. Те мислят така от глупост и неосведоменост. И, разбира се, от гордост. Защото гордостта е онази искряща пелена, която ни пречи да видим собствената си миниатюрност. Може би ако знаеха кое как е, за какво става дума, нямаше да се държат като онези бесове в свинското стадо.“

Следват разяснения за символиката на минаването под плащеницата, но те са без връзка със смиреното и аргументирано оборване на опонентите. Само така! Блъскай жълтопаветната сган, мама му стара!

Празничните дни приключиха с малък спортен празник – мачът „Левски“ – ЦСКА. По този случай полицията отново взе традиционните мерки за смиряване на агитките – обърка движението в половин София, като затвори центъра за коли и чрез „СЕГА“ предупреди, че „Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число парфюми и чадъри)“.

Ножове – ясно. Оръжие – също. Шишета – това очевидно е, за да не се насмучат любителите на спорта още преди да е почнал мачът и да ги хвърлят по тези, които не са им симпатични. Чадърът също може да бъде използван като хладно оръжие.

Но парфюмите – защо?

За да не се парфюмират по време на мача?

За да не ги пият тайничко?

Добре, парфюмите са забранени. Полицейското разпореждане си е полицейско разпореждане.

А как стои въпросът с одеколоните?

Смирено очакваме разяснения от висшето полицейско началство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар