петък, 17 март 2023 г.

МАНДЖУРЛЯК

 в. „Стършел“, бр. 3991/17 март 2023 г.

Има и щастливи хора, които не следят моминските трепети по ергена, не се вълнуват дали някои, за които никога не е чувал, са били един за друг, не преглъщат на десетината кулинарни предавания (сега им викат „формати“, че е по-завързано) и не знаят имената на прочутите български готвачи (сега ги наричат „шефове“). Не знаят и модерната дума „манджурляк“ – сега така се казва на манджата с грозде.

Манджа с грозде ни забъркват вече втора седмица и участниците в предизборната кандърма. Веднага след като им изтеглиха поредните номера, според „ТРУД“ „Партиите прозряха победа в номерата си в бюлетината“.

Получилата № 1 БСП чрез г-н Гуцанов гордо отбелязва, че „Няма нужда от нумерология, всичко е ясно“. Изтеглилите № 2 ГЕРБ-СДС декларират, „че не се занимават с нумерология“, но „имат смелостта да са първи и да съставят правителство“. Носителите на фаталния № 13 от ДПС нямат предразсъдъци – „Ние не сме суеверни, ние сме вярващи...“

Целия този ентусиазъм не споделят статистиците от „24 ЧАСА“, които са пресметнали, че през годините „№ 3 в бюлетината е донесъл най-много мандати“. С номер две досега никоя партия не е вкарвала депутат в парламента, номер едно е чак на седемнайсто място, тринайсетицата е на предпоследното, а най-кофти номер се е паднал на ПП-ДБ, защото дванайстката е на последно...

Очевидно необходими са решителни мерки, за да се преодолее каръкът, затова се и вземат: „БСП: Мъжете – без пърхот и косми в ушите, дамите да не прекаляват със силния грим“ – резюмира партийните повели към кандидат-депутатите „24 ЧАСА“. Освен това – „раменете им не трябва да бъдат отпуснати, а стойката му/є да излъчва увереност и решителност“...

Гадничко е в манджата с грозде да се забъркват и някакви си косми, но в името на благоденствието на отечеството – ще преглътнем и тях.

За да не оставаме с погрешното впечатление, че кашата е само в политиката, е достатъчно само да посегнем към „ТЕЛЕГРАФ“, от който ще научим, че „Машинисти набиха началник на гара, не им дал да пият кафе“. Спрял влакът за Бургас на гара Тулово и двамата машинисти отишли да си пуснат кафе от автомата в чакалнята. Докато чакали машината да цръцне кафето, дошъл началникът на гарата, за да им каже, че заради това кафе им закъснява влакът, те се ядосали и го набили...

Ами – прави са, само този влак да закъсняваше, разбираме да им се правят забележки! Да не говорим, че още е зима и плажовете не работят – закъде са се разбързали така пътниците!

Ще речете – каква зима, показаха по телевизията първия щъркел, някъде и овошките цъфнаха, има къде да завържем мартеничките! Ето ви един полезен съвет: побързайте да ги вържете, защото според „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ „Мартениците са опасни за здравето, предупреждават от БАН“.

 Това – защото съдържали „микропластмаса“. Какво е това – не става ясно, както и какво общо има БАН с твърдението, освен че според вестника го били заявили „учени от БАН“.

Ние да си мислим, че ги връзваме за здраве, пък те да ни разболяват – ето ви разобличена една вековна заблуда!

След като забъркахме в манджата и мартеничките, ще попитате – няма ли поне една положителна новина, толкова ли пък не се е случило нещо хубаво в страната през седмицата, толкова ли ни е сбъркан животът!

Не, не е – случи се нещо наистина хубаво!

„Намериха кучето на шеф Михалчев“ – радва ни „ТЕЛЕГРАФ“.

Кое беше кучето, кой беше шеф Михалчев – като не гледате телевизия – няма как да знаете. Във всеки случай – и на животинката, и на собственика є – честито!

А след като се порадваме на добрата новина, политическите шефове и вестниците ще имат грижата да ни потопят отново в манджурляка с косми от уши.

Да ни е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар