петък, 27 май 2022 г.

ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ

 в. „Стършел“, бр. 3950/27 май 2022 г.

 Матурите минаха, кой писал – писал, кой чел – чел. Тъжна е прочетената в „24 ЧАСА“ констатация на дългогодишна учителка от столично училище: „Голяма част от изпита е посветена на четенето с разбиране. То би било спасителен пояс за по-голяма част от абитуриентите, макар че PISA показа друго – че българският ученик не може да чете с разбиране.“

За четене – може, но когато се стигне до разбиране на прочетеното – няма начин. Досущ като Гоголевия герой, който обичал да гледа как от буквите се образуват думи, които понякога дявол знае какво означават...

Да пробваме да прочетем и разберем два текста, публикувани в „ТРУД“. Д-р Илия Илиев в седмичния си коментар анализира защо „Либералфашизмът е по-страшен от хитлеризма“. Нека не се опитваме да преразказваме написаното, за да не го изопачим: „В САЩ неолибералната полуда се изрази в заличаване на исторически паметници и факти, в уволняване на „неправилни“ журналисти и публични личности, в налагането на нови култове“.

Оттук до канцелирането на всичко противоречащо на либерализма – „От години се прави с руски спортисти – забраняват им химна, герба, знамената, всичко, показващо принадлежността им към Русия. Прозрачен намек – недочовеци! Отскоро въобще ги изхвърлят от световни федерации и състезания, към това добавят отстраняване от участия на музиканти, художници, студенти, ученици, бизнесмени, туристи, емигранти. Расизъм и колективна отговорност. На някогашното място на евреите в Райха са поставени днес в Европа руснаците“.

Няколко дни по-късно, пак в „ТРУД“ се появи неподписана препечатка с единствен посочен източник български ляв сайт, под заглавие „Плановете на Русия в Украйна добиват контури“. Към препечатката липсва какъвто и да е редакционен коментар, което може би подсказва някакво съвпадение в мненията и съгласие със зле преведеният от руски текст.

Започва се с обосновката на въпросните планове: „Както показва историята, Украйна е невъзможна като национална държава (като Грузия, например, или балтийците) и никога не е била такава“.

Какво следва от това? „Следователно елитът на бандеровците, както и самата държава Украйна ще бъдат ликвидирани – тяхното превъзпитание и преформатиране е невъзможно“. Паралелно с планираната денацификация „ще трябва да се извърши и обред на дълбока деевропизация“... Предполага се – като противодействие на либералфашизма.

Следват мерки за „лустрация, публикуване на имената на съучастници на нацисткия режим, привличането им към принудителен труд за възстановяването на разрушената инфраструктура като наказание за нацистки дейности (измежду тези, които няма да бъдат подложени на смъртно наказание или лишаване от свобода)“...

Междувременно „Нацистите, които взеха оръжие, трябва да бъдат унищожени. Денацификацията по отношение на тях предполага именно физическо унищожаване – иначе не се денацифицират“.

Останалите? Те „ще бъдат подложени на щателна публична лустрация и ще бъдат подложени на продължително превъзпитание.(...) Тяхното превъзпитание ще бъде придружено от тотално потискане на нацистките идеологически нагласи във всички области: в културата, литературата, киното и средствата за масова информация. Цензурата ще се извършва на ниво военно-граждански администрации, както действащата в момента в Херсонска област“.

Да виждате някаква разлика между либералфашизма и плановете за Украйна? Може би – само предвижданите масови екзекуции и концлагери.

Дотук с четенето с разбиране, защото драгият читател сигурно се е поизморил. Да преминем към далеч по-разбираемия „ТЕЛЕГРАФ“ с важната международна новина, че заедно с гръцка звезда „Галена пя по кюлоти“.

Тук поне нищо за разбиране няма, всичко е ясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар