петък, 13 май 2022 г.

КУЦО И САКАТО

 в. „Стършел“, бр. 3948/13 май 2022 г.

Ако някога сте се съмнявали, че държавата ни не е у ред, в смисъл, че нещо в нея е превъртяло – престанете да се съмнявате. Затова си имаме министър-председател, наричан понякога за удобство премиер, за да разсява тия съмнения и авторитетно да ги превръща в твърдо убеждение.

Историческата му среща с представители на превозвачите, приключила с изгонването на едната страна от преговарящите, наистина ни убеди, че ако не всичко, то голям процент от ставащото у нас  е генерално сбъркано. Не става въпрос за това, че премиерът, наричан за удобство министър-председател, е посочил през коя врата се излиза от кабинета, а за първата част от избухването му, което повечето вестници пропуснаха. Май че само „ТРУД“ му обърна внимание: „С този тип мироглед тази държава е загубена. МВР секторът – две трети са на ТЕЛК – инвалиди, отбраната – повечето са пенсионери, здравеопазването – огромни дупки“...

Че здравеопазването е в дупка, си го знаем и без да ни го казват от най-високо място, проблемът е друг – къде гледат правозащитните организации у нас? Що за експлоатация на хора в неравностойно положение! Двама от трима полицаи – инвалиди!

Предполага се – кьоравите работят в КАТ, сакатите – като биячи зад колоните на Министерския съвет, хипертониците – в паспортните служби, нерваците – като шофьори на патрулки.

За чудене е защо в такъв случай престъпност­та не е процъфтяваща. Може би – защото и бандюгите са с ТЕЛК. Поне така излиза, когато ги вкарват в съда – всичките са куци, кьорави и сакати, а някои страдат и от депресия заради тежкото си детство.

Иначе хубаво е, че пенсионерите предпочитат да работят в армията – те са съвестни хора и със сигурност дават нарядите точно по устав.

Колкото до медицината – тя вече му е намерила колая. „ТЕЛЕГРАФ“ ни въвежда в дебрите на тайната медицинска реформа: „Джипито ни учи как да се преглеждаме сами“. С пояснението: „Мъжете над 50 г. проверяват простатата, жените изследват гърдите“.

Пенсионерите могат да си спестят левчето за преглед при личния лекар – сами да си проверяват простатите през съответните отверстия. Няма защо да натоварваме излишно здравната каса!

Но иначе у нас всичко си върви мирно и тихо, инфлацията е почти овладяна, а ако не е овладяна – върви си по график, печатницата на банката си плаща тока редовно, така че нямаме никакви основания за безпокойство!

„Банкнотите от 100 лв. вече са повече от тези по 10“ – уверява ни „24 ЧАСА“.

И сигурно е така – сведенията са на БНБ. Според графиката отпечатаните десетачки са 85 милиона, докато стотачките били вече 97 милиона!

Новината е добра за тези, които рядко виждат сто лева на цяло – ако задържите по-дълго десетачката под дюшека, има реални шансове към края на декември да стане нумизматична рядкост и да се изкупува от колекционерите за коледен подарък срещу двеста кинта! Пък догодина –­ и повече!  

И тогава и куцо, и сакато, и пенсионерите, и притежателите на хартийка от ТЕЛК ще са милионери!

Не че този мач вече не сме го играли...

Няма коментари:

Публикуване на коментар