четвъртък, 19 август 2021 г.

РЕТРОГРАДНО БРЪСНЕНЕ

 

в. „Стършел“, бр. 3911/20 август 2021 г.

Напечени, замаяни от бързо стоплящата се бира, или не забелязваме знаците, които съдбата ни прави, или не ги разбираме, което е още по-лошото.

Ето, провали се първият мандат и веднага се яви знамение – „Тошко Йорданов си обръсна главата“ – отбелязва го „24 ЧАСА“, но веднага след това започва да се пита „За какво е знак това?“

Обикновените хора си бръснат главите по няколко причини – или защото с коса им е топло, или защото имат пърхут, или – за да може когато любимата ги гали по темето, да ги нарича „таралежче мое“. Но когато заместник-председател на партия извърши този акт на гражданско предизвикателство, пресата с основание подозира скрит политически смисъл в него. Смисъл, който самият собственик на главата очевидно не открива, затова мъгляво ни препраща към „Чичко Гугъл“, където „всеки може да провери какво сме правили от екипа на Слави, когато сме се подстригвали“.

Чичко Гугъл невинаги отразява точно бръснаро-фризьорските политически послания, затова се обръщаме към звездите, които, както знаем, никога не грешат – тая година ретроградният Меркурий го преживяхме, но след него не една, а „Пет ретроградни планети объркват месеца“ – твърди „ТЕЛЕГРАФ“. Заглавието е малко подвеждащо, може би – за да успокои публиката, но любознателните ще научат от текста, че въпросните ретроградни гадове ще ни тормозят в най-добрия случай до октомври, а в най-лошия – до януари 2022-а година.

Как да не си обръснеш главата в знак на несъгласие с планетарната несправедливост!

Планетите вече започнаха да действат ретроградно – от нечие чекмедже излязоха едни записи. И се видя, че ако днешната полиция не бие, то оная, миналогодишната, си падаше по ритане, хвърляне и налагане с палки на хора с вече поставени белезници. Не, че преди това нямаше и други записи, само че едно е да записваш побои с телефон и от другия край на площада, друга, професионална работа са камерите на Министерския съвет!

Жалко, че излязоха късно, та преди да ги види по телевизията, в „24 ЧАСА“ г-н Константин Мишев твърдеше, че „аз не видях полицейско насилие, а насилие срещу полицаите. И ако трябва да се разследва нещо – това е защо властите допуснаха да бъде блокирана и осрана София?“ И по-нататък: „Да, трябва да бъде потърсена отговорност на правителството на Борисов, че допусна да се шири беззаконието! Да, демокрацията трябва да се пази от вандали и хулигани!“

Това – как да го разбираме – да се пердаши превантивно? Значи – да се търси отговорност и на временното правителство – тая седмица работници по магистралите блокираха пътища заради неплатените си заплати, а медицински сестри запушиха Ларгото с демонстрация против орязването на компенсациите за работа в Ковид среда.

Бой, ритници и влачене му е майката – така се защитава демокрация! Не с бръснене на глави!

А междувременно петте планети пеят своята ретроградна песен – и „Месец след като обвиниха белите фигури в расизъм, дават на черните два хода в шаха“ – цитира чуждата преса „ТЕЛЕГРАФ“. Древното правило белите да започват първи се оказа дискриминационно – и затова се предлага в отговор черните да имали право на два хода!

Борбата против дискриминацията продължава и в „УИКЕНД“ – информация в него гласи, че „Пепеляшка“ се сдоби с джендър фея“. Става дума за нова екранизация, в която ролята на феята кръстница щял да играе симпатичен актьор, „известен с предпочитанията си към дамското облекло“. Защото „магията няма пол“.

Тук вече и на пишещия прегледа на пресата му иде да си обръсне главата, затова ще спрем, преди да се е стигнало до тия крайности!

Няма коментари:

Публикуване на коментар