сряда, 30 юни 2021 г.

ИЗЯЩНА СЛОВЕСНОСТ

 в. „Стършел“, бр. 3904/2 юли 2021 г.

 Ако се вярва на специалистите, при температури над 35 градуса мисловната дейност се позатруднявала.

А писането във вестник, каквото и да ми говорите, има нещо общо с мисленето. Или поне – в повечето случаи.

„И със забити зъби в гърба Германия не спря Франция“ – репортажът на „24 ЧАСА“ от мача очевидно принадлежи към другите. „Защитникът на бундестима Антонио Рюдигер явно бе решен да спре развихрилия се в този мач Пол Погба. Малко преди почивката той заби зъбите си в гърба на французина“ – отразява спортното събитие вестникът. Е, ако на това не му се казва кървав сблъсък – на кое! Макар че „След мача Рюдигер се извини на Погба, полагайки глава на рамото на „петела“, който го гушна“.

Не мач, а прайд, само че с хапане! 

Но не само жегите ни тормозят в подранилите горещници – избори се задават! И както се оказва, не са напразни подозренията на експремиера, че машините ще манипулират вота – вземете „ТРУД“, за да научите, че „ЦИК сключи договор със „Сиела Норма“ за настройване на бюлетините“.

Моля?

Правилно прочетохте – не на машините, а на бюлетините! То си имала крушка опашка, но едно е да ти го изтърси г-н Борисов, друго е да си го прочетеш черно на бяло!

Климатиците в „ТЕЛЕГРАФ“ очевидно не работят, защото в топлото заглавията пак са леко сбъркани – „Подариха спомените на Ботев на архива“ – твърди всекидневникът с най-голям тираж.

Кога е сварил Ботев да напише мемоари, та да си ги и издаде, остава загадка, докато не се прочете дописката – оказва се, че не били негови спомени, а фототипно издание на спомени на съвременници на поета...

Като сме почнали да си говорим за изящна словесност по време на жега, няма как да пропуснем още един мач от горещото футболно лято – „Австриец пред изхвърляне от турнира за псувни по албанец“. Няма как да не се възхити човек на стилистичните похвати, на „24 ЧАСА“, обезопасяващи огнената балканска реч: „Австриецът, чийто баща е сръбски преселник, първо казал на македонеца, че ще прави секс с майка му, а после добавил и обида на етническа основа“. Потърпевшият пък бил от албански произход.

Не стига това, ами с двете си ръце направил знак, който „в балканския вариант означава закана за анален секс. В САЩ пък въпросният жест са инициалите на местна расистка организация – „Уайт Пауър“. Върви после обяснявай, че не си расист!

В броя от следващия ден очевидно редакторът е бил друг, защото балканското пожелание за секс с майката на ближния е изписано дословно, само със съкратени две буквички.

И все пак „УИКЕНД“ удря оземи всички напъни за изящна вестникарска словесност с журналистическо разследване, приключило с изумителен резултат – „Доналд Тръмп носи подплънки в гащите“!

Има и снимка на панталона на бившия президент – за тези, които биха се усъмнили.

Разкритието било на бивш негов сътрудник, който преценил, че няма смисъл да опазва повече държавната тайна, след като според него с политическата кариера на експрезидента е приключено!

С почтеността в журналистиката у нас очевидно – също.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар