сряда, 19 май 2021 г.

МЕЖДУЦАРСТВИЕ

 в. „Стършел“, бр. 3898/21 май 2021 г.


Че сме република, го пише дори на табелата на държавата, но че сме в междуцарствие си личи отвсякъде. По какво си личи времето между две царувания ли? Разбира се – по бъркотията!

Ромско меле до общинска сграда, на мястото се озова и депутат” – възторжено съобщава “МОНИТОР”.

Скарали се, сбили се, слава Богу, потрошени глави няма, полицията си е дошла навреме. Нищо особено, освен че за радост на репортера “Според запознати на мястото е бил като клиент на заведението и доскорошният депутат от Разлог Иван Димитров от “Демократична България”...

Няма значение дали ексдепутатът е участвал в търкала или само е гледал отстрани – всеки непредубеден мониторски читател ще си направи заключението, че където стъпят демократите, особено бившите им депутати – там започват мелетата!

Изобщо, това чудо – парламентът, няма особена почва у нас. Доказва ни го не кой да е, а проф. Огнян Герджиков в интервю, цитирано от “СТАНДАРТ”: “Струва ми се, че България има нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, една голяма част от която – некачествена”.

Ако парламентът произвеждаше картофи – както и да е, ще си внесем френски, ама той за беля произвежда закони! А ако законите не са ни качествени – кое ще ни е наред! Ще речете – още римляните са казвали, че макар и лош, законът си е закон. Римляните са живели в други времена, в днешно време се пее друга песен: “И ловец съм, и рибар съм, на закона мамата...” и така нататък.

Предполагаме, че заради това хората прибягват до отчаяни действия! “БЪЛГАРИЯ ДНЕС” е документирал едно такова – “Грамаден черен джип беше осветен пред храм-паметника “Св. Александър Невски”, видяха непропускащите папараци на “България днес”. Свещеник попя и напръска със светена вода огромното возило, собственост на неизвестна жена с червена коса.”

Потърсен за коментар, екзорсистът отец Георги Гелеменов обяснява:

Освещаването на превозни средства е честа и нормална практика. Струва 70 лв., но ако се даде повече, повече ще се върне. Има си специална молитва и требник за такива случаи”.

В случай на ПТП обаче хората търсят не помощ от Бога, а от адвокатите. Самите адвокати обаче в тия сбъркани времена не могат да се справят със своите проблеми, а се обръщат към Комисията по дискриминация. “ТЕЛЕГРАФ” ожалва един такъв нещастник, “подал жалба, че в Окръжен съд пръскали с течен дезинфектант само представителите на неговата професия. В оплакването си той посочва, че адвокатите били неравно третирани, тъй като дезинфекцирали само тях, а съдиите и служителите не”.

И какво излиза – че най-чисти в съдебните зали ще вземат да излязат адвокатите, така ли?

Май че така ще дойдат работите.

С известно облекчение в “ТРУД” попадаме на снимка с четири разноцветни бирички, но и тук вместо приятно прохладно четиво се натъкваме на проблем: “Русия забранява чешката бира” – твърди вестникът. Това научил от руски вестник, който пък го научил “от свои източници”...

Защо са тия свирепи мерки? Обяснението следва малко по-нататък. “Миналата седмица Чехия обяви за “персона нон грата” 18 руски дипломати (...) След това Русия експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, а Прага обяви, че ще изгони още 63 руснаци.”

Дотук – нищо необичайно, стара дипломатическа практика. Проблемът обаче става доста голям: “Този път обаче руската страна не може да отговори реципрочно, защото в Москва останаха само седем чешки дипломати и 25 души технически персонал”...

И като няма как да се гони реципрочно, се прибягва до асиметрични действия – дипломатите нека си стоят, обаче без чешка бира! Да пият “Жигульовско” – това им е достатъчно наказание!

Такива ми ти работи по света и у нас. Май не само у нас нещата съвсем се объркаха...

Няма коментари:

Публикуване на коментар