неделя, 9 май 2021 г.

ЗА ЧАЛГА ПЛАЧЕ НИ ДУШАТА

 в. „Стършел“, бр. 3896/7 май 2021 г.

Покрай светите празници благочестието май дойде малко отгоре на родните медии. Може би затова следпразничните им броеве с очевидно облекчение минават на обичайната тематика.

 „Една трета от британците перат чаршафите си веднъж годишно“ – повдига националното ни самочувствие „МОНИТОР“. Една пета пък признавали, че си перат и дънките веднъж на годината. За чорапите не става дума. Пропуск в социологическото проучване – следващия път да питат и за тях! Къде-къде сме по-напред от тях – дори когато трябва да кажем на някого да ни се маха от главата, го пращаме да ходи да се пере – очевидно прането се е превърнало в изконна наша българска традиция!

Традициите са си традиции, но все пак трябва и да се осъвременяват, в духа на новите изисквания за тираж и рейтинг! Челен пример дава Крум (не Страшни, певецът) – според „ТЕЛЕГРАФ“ „Крум шари яйцата гол“! Добре, че се постопли, можеше да хване хрема.

„БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ продължава еротичната серия с „Порно клипове изстрелват родни випове“ – има даже рима! По-нататък вдъхновението е напуснало списователя и той продължава в банална проза: „Секс клипове изстрелват родни прохождащи артисти и нерядко ги бетонират в образа на випове. Поредната скандална история е свързана с българското Барби Андреа Иванова – 38-секунден клип с нейно участие в главната роля показва завидните є умения във фелациото“...

Колкото и да се твърди, че видеото е скандално, все пак трябва да се има предвид, че под Слънцето рядко се явява нещо ново – анонимният изследовател на издигането на ВИП-овете по нашенско цитира няколко подобни изпълнения още от началото на века.

Накъдето е тръгнала Барби, оттам други вече се връщат – успели да използват успеха на фелацийния си дебют и да стигнат до телевизионните блокове, от които да ни разказват за творческите си планове и ни дават препоръки за почтен и достоен живот. Колко малко е нужно, за да се издигне човек в тоя живот – само да знае на кого какво да направи – деца, учете се от родните звезди!

„МАРИЦА“ също е усетил и отразил възраждането на българския дух – „Глад за чалга. Поп фолк дискотеките се пукат по шевовете“. Културният преглед започва с: „Отличничката Преслава откри нощния живот с чисто ново парче, в чието видео демонстрира неописуем сексапил. Новата й песен „В твоето легло“ за часове се превърна в най-слушаната...“

Чалгата, разбира се, не е само в дискотеките – топлото време отвори прозорците на джиповете и оттам се носи из пролетните улици. Чалгата не е и само в джиповете – тя е и в главите на шофьорите им.

Един от най-известните джиповодители сръчно омеси политическите си виждания с цитати от Евангелието – при ревизията (кой знае защо направена навръх Великден) на ремонтите в Семинарията, той успя да формулира следното изречение (цитираме по „СТАНДАРТ“): „Един месец и нещо сме в оставка. Нарочно се мотаят, за да могат да свършат работа на кандидатпрезидента Радев. Сега ни казват, че продължаваме да управляваме. То е казано: „Прости им, Господи, те не знаят какво правят“... Което си е вярно, вярно е – кабинетът е в оставка, макар и не от месец и нещо, а от двайсетина дни. И е вярно, че макар и в оставка, трябва да управлява – поне докато не се назначи служебното правителство. С радост установяваме, че г-н Борисов вече чете и други книги и дори ги цитира предизборно – кеф ти нещо за Юда, кеф ти за Пилат Понтийски, кеф ти за Исус...

И ние го слушаме – само че така сме обръгнали вече на чалгата, че дори не можем да проумеем, че освен тая, по дискотеките, има и друга – политическа! И че сезонът на политчалгарите едва сега започва!

Още дълго време ще щракаме с пръсти, ще хвърляме салфетки и бюлетини – очевидно душите ни плачат за чалга!

Няма коментари:

Публикуване на коментар