събота, 13 март 2021 г.

СБЪРКАХМЕ СЕ!

 

в. „Стършел“, бр. 3888/12 март 2021 г.

 Всичко обърка тоя вирус, всичко се омота, всичко се усука. Вече няма никаква логика нито в поведението ни, нито в работата ни, нито в изборите, да не говорим за социологическите проучвания, в които логика нямаше и преди.

„Мандатът най-евтин в последните 16 години” – уверява ни „24 ЧАСА”. На притеснените, че няма да си получат петдесетачката, веднага ще кажем, че мястото и часът на срещата с Пенчо Славейков няма да бъдат отменени – бъдете спокойни! Спокойни могат да бъдат и кандидат-депутатите – изчисленията, цитирани от всекидневника, сочат, че „11 250 гласа вкарват депутат в парламента”.

За удобство, при изчисленията ще изключим 250 гласа – на близките, познатите, роднините и объркалите номера на бюлетината, така че като умножим 11 000 по петдесет, ще получим сумата, която трябва да си приготви всеки, който иска да бъде сигурен, че ще получи достъп до копчетата за гласуване и другите благини, произтичащи от правото да представляваш народа си и бюджета му.

На фона на тия добри новини малко е смущаваща страницата на „СТАНДАРТ”, която ни уверява, че „Заплатите растат в цялата страна, но намалява делът им в доходите на домакинствата”. Няма логика – при твърденията, че безработицата не била пораснала. Няма логика и в констатацията, че „Благоевград мина Видин по бедност” – и такива класации вече ще си правим? Колеги, каква бедност, вие вестници не четете ли – там всеки ден пише как расте брутният вътрешен продукт и какви успехи постигаме под мъдрото ръководство на Партията и Премиера!

Пълна липса на логика откриваме и в действията на комшиите – от една страна според „24 ЧАСА” „Турция отваря кръчми и училища”, от друга – „Турция, която се бори срещу алкохола, маха „механа” от табелките”. Втасахме я! Комшиите ще се оправят някакси, ами ние, нещастните туристи, дето не им знаем езика – по миризмата ли ще се ориентираме къде цвърчат кебапчетата?

Съвсем се омотаха и държавните финанси – според анализ на „ТРУД” въпреки че половината държава е затворена, „Събраха рекордните над 1 млрд. лв. от ДДС само за месец”.

И това „Въпреки спада на икономиката, ръста на безработицата и това, че моловете и заведенията бяха затворени”! Откъде?

Обяснението е много просто и се крие отново под брадата на Пенчо Славейков - „Пенсиите помагат за пълненето на хазната”. В смисъл, че петдесетачката, раздавана съвсем непредизборно на всички пенсионери, се превърта през кварталните бакалии, качва им оборота и оттам – и данъците!

Ами – раздавайте по сто след изборите, та хазната хептен да се напълни!

Това, ковидът, понякога дава и съвсем странни отражения върху здравия разум – ако се вярва на „24 ЧАСА”, „Паркингът на депутатите ще се казва площад „Д-р Желю Желев”.

Това според столичните общинари било „достойно пространство, което да носи името на първия демократично избран президент на България”.

Паркингът – достойно пространство? Тия съвсем ни сбъркаха!

Но решението си има и добри страни - вече на депутатите ще им е съвсем лесно да си чукват срещи – на паркинга „Желю”.

Днес освен „Желю” си имаме паркинг „Сердика”, паркинг „Солунска”, дори и паркинг „Джеймс Баучер”, да не говорим за наказателния „Гара Подуяне”.

Но много от тези достойни пространства в столицата все още са безименни - можем да си ги кръстим на днешните държавници един хубав ден! И тогава ще паркираме на паркинг „Корнелия”, ще спираме за кратко на паркинга „Доган”, но наказателният паркинг няма да бъде наречен „Борисов”, не заради друго, а за да не се бърка с Борисовата градина.

Потомците, да се надявам, няма да са сбъркани колкото нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар